Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Україна не вірить у чесні вибори

Четвер, 13 грудня 2001, 14:19
Приблизно половина половини громадян України сумніваються, що парламентські вибори - 2002 будуть "чесними і справедливими".

Такі дані соціологічного опитування оприлюднені компанією Социс-Геллап-Київ для Міжнародного фонду виборчих систем (IFES). За даними опитування компанії, не вірять у чесність майбутніх виборів 43% респондентів.

Тільки 5% вважають, що парламентські вибори-2002 будуть "чесними і справедливими", 27% вважають, "можливо, що вибори будуть такими".

На питання про причину "недовіри", 15% респондентів відповіли, що "ці вибори ніколи не були чесними і справедливими", 14% - через "офіційну корупцію", 13% - тому, що "в Україні все купується і продається", 10% через досвід попередніх виборів.

Свою віру в чесність і справедливість 33% респондентів обгрунтували присутністю міжнародних і українських спостерігачів, 17% - тим, що "у виборчі комісії ввійдуть представники партій", 16% - "законодавство України забезпечує чесність і справедливість виборів".

Як повідомив аналітик IFES Томас Карсон у ході прес-конференції у Києві, під час проведення виборів очікується висока явка виборців.

Зокрема, на питання про ймовірність голосування на майбутніх виборах, 51% респондентів відповів, "швидше за все, буду голосувати", 28% - "швидше за все, не буду". Таким чином, біля 80% респондентів відповіли, що швидше за все підуть на вибори.

Зі слів Карсона, під час соцопитування також аналізувалися результати парламентських виборів 1998 року. Так, 58% тих, що голосували, обирали конкретну партію, спираючись на її політичну програму, і тільки 19% - на особистості партійного лідера. З тих, хто пам'ятав партію, за яку проголосував в 1998 році, 42% були задоволені своїм вибором і 39% - ні.

Інтерфакс-Україна-Вибори

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...