Американці палять Афганістан напалмом й енергетичною зброєю

Четвер, 13 грудня 2001, 17:23
Бомбардувальники В-52 використали під час рейду на район Тора-Бора напалм. Очевидці кажуть, що вони бачили, як в результаті загорілися лісові масиви, повідомляє катарський телеканал Al Jazeera.

Рідка в'язка суміш, яка складеться з бензину і спеціального порошку-загустивача, з'явилася у США у 1942 році. Напалм застосовувався як у 2-й світовій війні, так і пізніше, наприклад, під час війни у В'єтнамі.

У цей час вертольоти ВПС США ведуть з повітря пошук в районі Тора-Бора груп терористів, що намагаються прорватися у сусідній Пакистан. З початку бойових дій в Афганістані ці машини вперше беруть участь в операції у гірській місцевості. Раніше американські військові побоювалися, що таліби і бойовики "Аль-Каїди" можуть застосувати проти вертольотів ракети "стінгер", що вражають повітряні цілі на низьких висотах.

Тим часом терористи знову заявили по рації про відмову скласти зброю. Наданий їм термін для капітуляції о 12 годині дня закінчився. Бойовики покинули основні печери і бункери, створені біля підніжжя Білих гір, і ховаються на вершинах. Вони повністю відрізані від населених пунктів.

Тим часом командування пуштунських загонів у районах Мелава і Тора-Бора оголосило про початок наступу на позиції бойовиків "Аль-Каїди".

Раніше США застосували над районом Тора-Бора одну з найбільш потужних неядерних бомб у своєму арсеналі. Ця бомба вагою приблизно 7 тонн була скинута на один з печерних комплексів, де міг переховуватися терорист. Бомба була скинена з літака на парашуті. При вибуху вона знищує все живе у радіусі 300 м. Як зазначають фахівці, ефект від її застосування можна порівняти з вибухом невеликої ядерної бомби.

Також над цією територією вже застосовувалися і високоточні ракети AGM-142, призначені для знищення бункерів і печер. Полуторатонна ракета, що випускається з бомбардувальника Б-52, містить боєголовку вагою у 400 кг. У головну частину ракети вмонтована відеокамера, сигнал з якою передається до літака, звідки і проводиться коректування курсу і точне наведення ракети на мету.

Інша надпотужна зброя використовувалася під Кабулом. Там бомбардувальники В-52 скинули найбільші на даний момент авіабомби, прозвані "газонокосарками". Ці семитонні, розміром з автомобіль, бомби, що скидаються на парашутах, знищують все живе у радіусі більше 500 метрів. Вартість однієї такої бомби, розробленої ще у часи в'єтнамської війни, становить 18 тисяч фунтів стерлінгів.

Також преса писала, що у військовій операції в Афганістані може бути застосована новітня секретна зброя. Зокрема, газета The Sunday Times писала, що на озброєнні американських військ вже є "тихохідні" вертольоти, а також "енергетична" зброя, яка вражає піхоту противника "жалячими" променями. "Тихохідні" вертольоти одна з останніх розробок Пентагона. Вони є безшумними, і, що особливо важливо, їх не можуть засікти ракети типу "Стінгер". Подібні вертольоти є надто ефективними, коли необхідно прикрити сили, що б'ються на передовій.

На створення принципово нового "енергетичного" вигляду зброї у військових фахівців США пішло 10 років і приблизно 40 млн. доларів. При зіткненні зі шкірою людини електромагнітний промінь "доводить до точки кипіння" вологу, що міститься у ній. У противника, враженого подібною зброєю, виникає відчуття, неначе його обшпарили кип'ятком. Ніякої реальної небезпеки цей вид зброї для здоров'я людини не несе: больові відчуття проходять досить швидко, ніяких слідів на шкірі не залишається. На розробку цих і інших подібних проектів, по даним The Sunday Times, США за останні 20 років витратили більше 500 млрд. доларів.

НТВ.Ру

* Американці палять Афганістан напалмом й енергетичною зброєю
* У будинку мулли Омара буде жити новий прем'єр-міністр Афганістану
* Американці штурмують Тора-Бора і хочуть тільки смерті для її захисників
* Самогубство бен Ладена може стати сигналом для наступних терактів
* Всі події від 11 вересня до сьогоднішнього дня

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
11:35
Більш ніж половина новобудов в Україні мають судові процеси щодо земельних ділянок
11:33
ВАКС конфіскував у голови окупаційної адміністрації Запоріжжя 5 літаків, квартири та судно
11:32
Нащадки данського магната продають його унікальну колекцію: вони чекали на це 100 років
11:18
Українці стали у 6 разів частіше дарувати автомобілі
11:06
відеоДрони СБУ уразили дві нафтобази у Смоленській області РФ - джерело
11:05
У Бундестазі вимагають від Шольца дати Taurus Україні після схвалення допомоги Сенатом США
11:04
Держдеп США додав телемарафон у звіт щодо порушень прав людини
10:56
Німецька опозиція просить Сунака тиснути на Шольца щодо постачання Taurus Україні
10:51
Україна отримає понад 420 мільйонів євро допомоги від Данії на відбудову та енергетику
10:50
фото, відеоНа Одещині затримали чоловіка, який шпигував за ППО та наводив ракети на будівлі СБУ
Усі новини...