Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Видрін: "В Україні одна регіональна еліта - донецька"

П'ятниця, 14 грудня 2001, 09:55
Нещодавно у Донецьку побував Дмитро Видрін. Його приїзд подавався громадськості, як поїздка відомого політолога і радника прем'єр міністра, хоча те, що він брав участь тільки у публічних заходах (прес-конференція, ефір на радіо, запис на телебаченні) і те, що їх організатором була обласна організація "Яблука", говорить про суто передвиборчий характер цього одноденного вояжу.

Показовою є і тональність оцінок Дмитром Видріним донецького клану, який він запропонував журналістам називати донецькою елітою.

"Донецьк - єдиний регіон, де є регіональна еліта. Донецька еліта склалася всупереч політологічним законам. Закони політології кажуть, що не може сформуватися еліта в регіоні, який не є суб'єктом місцевого самоврядування. Тобто для цього необхідно, щоб регіон сам обирав свого губернатора.

Тому в Україні не склалися регіональні еліти. В Україні є тільки одна регіональна еліта - Донецька, зі своєю національною гордістю, зі своїм футбольним клубом, зі своїм політичним сленгом, зі своїми знаковими фігурами, своєю "йорністю" щодо до центра".

Шанси блоку, до якого входить, створена донецькою елітою Партія регіонів України, Дмитро Видрін оцінив на рівні 14-15 відсотків. На його погляд "ЗаєдУ!" візьме перше або друге, після комуністів, місце.

Взагалі ж, ідеолог і творець "Яблука" вважає, що на цих виборах у парламенті переможуть два угрупування: адміністративне (або бюрократичне), й олігархічне. Хоч, "це не означає, що ми не зможемо провести кілька осіб, які боротимуться за ті цінності, які нам з вами близькі".

Кореспондент УП попросив конкретизувати: які саме партії політолог відносить до адміністративного і олігархічного угрупувань? Виявилося, що "зараз спостерігається сплетіння влади і олігархів. Зараз, якщо фірма - то симбіоз чиновників і тих людей, які роблять для тих же чиновників гроші". Якщо ж конкретніше це, "крім ваших, чисто донбаських партій, і наші добрі знайомі з СДПУ(О), яка підтримується центральною владою. Це Трудова Україна, яка запросто входить до Адміністрації, ногою відкриває двері на всіх рівнях. Це, на мій погляд, й Аграрна партія".

Причому переможуть такі партії не за рахунок горезвісного адміністративного ресурсу, під яким маються на увазі підтасовування і фальсифікації (це, - сказав Дмитро Видрін, - дасть, тим, хто його використовує близько 3 відсотків), а за рахунок іншого, більш глибокого прошарку адмінресурсу - телебачення і контролю над електоральними вкладеннями коштів. Наприклад, - проілюстрував він, - якби Юлії Тимошенко дозволили ремонтувати всі СІЗО, за неї проголосувала б більшість зеків, але їй не дозволять зробити це.

Також, Дмитро Видрін дав відповідь і на запитання, чому Анатолій Кінах виявився другим у списку блоку "За єдину Україну". За його словами, він зустрічався з прем'єром і запитував про це. Відповідь виявилася несподіваною, але пан Видрін, який заявив, що давно і добре знає Кінаха, і що це "дуже порядна людина, і дуже пристойна. Всі інші прем'єри надто поступаються йому і за розумом, і за освідченністю", схильний вірити такій відповіді. А полягає він в тому, що, заради співпраці уряду і парламенту Анатолій Кінах "готовий піти і першим, і другим, і навіть десятим, і двадцятим, щоб показати наскільки він цінить репутацію кандидата у парламент, наскільки цінить сам інститут законодавчої влади".

До речі, попередня невдача голосування з бюджету, Дмитро Видрін не пов'язує з появою Кінаха у списку "Заєду!". Політолог вважає, що бюджет все ж таки буде ухвалено.

Що стосується появи на першому місці цього ж списку Володимира Литвина, то на погляд Дмитра Видріна - це рішення тієї політичної волі, якій мало хто в Україні може протистояти. Політолог мав на увазі президента Кучму.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...