За банкрутство банка "Україна" пропонують судити НБУшників

П'ятниця, 14 грудня 2001, 11:58
Тимчасова слідча комісія парламенту, яка займається з'ясуванням причин, що привели до кризового фінансового положення акціонерного комерційного агропромислового банка "Україна", пропонує Верховній Раді ухвалити рішення про необхідність притягнення до відповідальності керівництва Національного банку за нинішню ситуацію у банку "Україна".

Про це заявив голова комісії Віктор Король, який представив у парламенті в п'ятницю інформацію про її діяльність.

Комісія також вважає, що Кабміну необхідно ухвалити рішення про звільнення Костянтина Русаліна з поста голови виконавчої дирекції ліквідаційної комісії і зробити висновки стосовно міністра економіки Олександра Шлапака за "пасивність у прийнятті рішень, пов'язаних з розв'язанням проблем банку".

Зі слів Короля, комісія підготувала список осіб, що є власниками або фундаторами фірм – найбільших боржників банку. Правоохоронні органи повинні зайнятися вивченням діяльності кожного з фігурантів цього списку. Голова комісії також вважає доцільним оприлюднити цей список.

"Нам би дуже хотілося, щоб Кабмін і НБУ зробили для себе необхідні висновки із всього, що сталося з банком "Україна" і проаналізували стан фінансової системи України загалом", - зазначив Король.

Він також вважає доцільним продовжити роботу комісії. "Якщо нам вдасться довести цю карну справу, яка порушена Генпрокуратурою, до судового розгляду, напевно, ми вперше за 10 років незалежності станемо свідками розгляду справи про організовану злочинну групу, яка функціонувала у кредитно-банківській системі України", - відзначив він.

Криза у банку України, одному з найбільших українських банків, почалася у 1998 році. НБУ відкликав у нього ліцензії на здійснення банківської діяльності 16 липня поточного року і початків процедуру його ліквідації.

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування