Солдати США вчергове впустили бен Ладена

П'ятниця, 14 грудня 2001, 12:45
Як повідомляє Afghan Islamic Press, американські солдати загонів спецпризначення за підтримки пуштунських загонів сьогодні захопили підземелля у районі Тора-Бора, але Усама бен Ладен встиг втекти.

Однак, як повідомив командир пуштунів Хазрат Алі, за непідтвердженим повідомленнями, голова терористів може знаходитися серед великої кількості арабських бойовиків з "Аль-Каїди", які були взяті у полон. Хазрат Алі повідомив, що у печері були знайдені важливі матеріали, які є великою цінністю для розвідки.

Напередодні США направили до гірського укріпленого району Тора-Бора додаткові загони спецпризначення, до складу яких увійшли снайпери і групи захоплення, про це з посиланням на високопоставлених представників адміністрації Джорджа Буша повідомила у п'ятницю газета Washington Post.

За даними газети, перекидання таких підрозділів підтверджувало інформацію, що США мали в своєму розпорядженні дані про те, що бен Ладен досі знаходиться в районі Тора-Бора.

Телеканал CNN з посиланням на американських військових сьогодні також повідомив, що, за даними американської військової розвідки, Усама бен Ладен повинен знаходитися у підземному комплексі, який оточений бійцями антиталвбської коаліції і силами армії США.

Представник американської адміністрації повідомив, що у Тора-Бора були направлені "дуже обмежені за чисельністю, але вузькоспеціалізовані" групи коммандос, які здатні захопити або знищити лідерів "Аль-Каїди". При цьому представник підтвердив, що солдати спецпризначення отримали наказ, що дозволяє їм використати для виконання поставленої задачі всі можливі засоби. За останні декілька днів у цьому районі були двічі перехоплені радіопереговори бен Ладена з бойовиками.

Тим часом, як повідомило сьогодні агентство Afghan Islamic Press, міжнародний терорист вже сховався з укріпленого району в невідомому напрямі. Не виключено, що він планує залишити або вже залишив Афганістан через територію Пакистана.

Згідно з даними розвідслужба, місцем, де спробує ховатися бен Ладен, може стати Йемен. Це країна, де народився його батько, у ній також знаходиться будинок його четвертої дружини. "Це країна може бути наступним місцем, де має намір зупинитися Усама бен Ладен. Уряд Йемена не може контролювати незалежні племена, в яких у сім'ї терориста є зв'язки. Крім того, серед місцевих жителів можуть бути фанатики, готові померти за нього", - кажуть військові у Вашингтоні.

Військовослужбовці США продовжують діяти в районах Мелава і Тора-Бора спільно з пуштунськими загонами, які оголосили про початок наступу на позиції бойовиків "Аль-Каїди". Раніше сьогодні антиталвбські сили повідомили, що протягом цього дня розраховували повністю оволодіти цим укріпленим районом і захопити або знищити бен Ладена.

На сьогодні вже біля 200 американських і британських солдатів спецпризначення, а також співробітників ЦРУ беруть участь в операції у районі Тора-Бора. Раніше у цьому районі діяли 60 британських і 40 американських коммандос.

За відомостями New York Times, в облозі беруть участь надсекретний підрозділ спеціального розділу "Дельта", спеціально підготовлений для проведення операцій з захоплення, і снайпери спецпризначення ВМС США "Seals".

Тим часом, за даними арабського ЗМІ, командування пуштунів повідомило бойовикам, що зможе гарантувати їм життя тільки за умови видачі Усами бен Ладена і ще 20 керівників організації "Аль-Каїда". Польовий командир Хазрат Алі заявив у зв'язку з цим, що спроби бойовиків добитися нового припинення вогню ніби для проведення переговорів про здачу більше не пройдуть. Насправді вони тільки хочуть затягнути час і дати втекти у Пакистан якомога більшому числу членів "Аль-Каїди", сказав Алі. Пуштуни вже двічі припиняли вогонь, але обидва рази бойовиків обманювали їх і не капітулювали.

Напередодні голова Пентагона Дональд Рамсфелд повідомив, що дані про місцезнаходження лідера режиму "Талібан" мулли Омара оцінені в 10 млн. доларів. За відомостями тієї ж New York Times, що посилається на свої джерела у міноборони США, нагороди за інформацію про інших представників керівництва талібів не будуть перевищувати декількох десятків тисяч доларів.

Нагадаємо, що за голову бен Ладена Вашингтон призначив нагороду у 25 млн. доларів.

Як відзначали деякі зарубіжні аналітики, нейтралізація бен Ладена у найближчі дні могла б применшити і негативне відношення європейських країн - партнерів США до рішення Джорджа Буша в односторонньому порядку вийти з Договору по ПРО від 1972 року, заяву про що президент США зробив напередодні.

НТВ.Ру

Читайте також:

* Через три місяці після теракту знесуть залишки веж ВТЦ
* Солдати США вчергове впустили бен Ладена
* Американці палять Афганістан напалмом й енергетичною зброєю
* Самогубство бен Ладена може стати сигналом для наступних терактів
* Всі події від 11 вересня до сьогоднішнього дня

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування