Заклик до економічного союзу не ввійшов до підсумкового документу Харківського форуму

П'ятниця, 14 грудня 2001, 14:33
У підсумковий документ україно-російського економічного форуму не потрапив пункт про доцільність економічного союзу між двома країнами.

Раніше у проекті рішення був записаний пункт про те, що "інтеграція сукупного економічного потенціалу", "життєво важливі для громадян України і Росії багатомільйонні межособистісні зв'язки" і ряд інших чинників "об'єктивно ставлять на порядок денний питання єдиного економічного, культурного й інформаційного простору України і Російської Федерації", відкритого для зацікавлених третіх країн".

Згідно з текстом проекту "одним з найбільш раціональних механізмів здійснення цього процесу міг би стати висновок економічного союзу України і Росії, відкритий для інших зацікавлених країн".

У проекті також говорилося, що такий союз передбачає: вільне переміщення товарів, капіталів і інформації без яких-небудь митних і прикордонних бар'єрів, експортно-імпортного мита; єдиний митний простір і митну політику; формування загального внутрішнього ринку з усуненням подвійного оподаткування і всіх форм протекціонізму і дискримінації по відношенню до товарів взаємного експорту й імпорту; відмова від економічно абсурдного зближення внутрішніх цін з світовими без урахування рівня ВВП і прибутків споживачів, а також від їх прив'язки до доларового еквівалента; уніфікацію податкового законодавства й інших нормативно-правових актів, регулюючого економічну діяльність.

У документі містився заклик до президентів, парламентів і урядів ініціювати такий союз. Однак в ході останнього пленарного засідання форуму тема економічного союзу публічно не звучала. Її і не торкалися ні Президенти двох країн, ні перший віце-прем'єр України Олег Дубина і президент Російського союзу промисловців і підприємців Аркадій Вольський, які робили доповіді про роботу форуму.

Проте, Вольський, як і на прес-конференції у четвер зазначив, що в українсько-російських відносинах стався прорив і особливо оцінив, що Кучма і Путін "не заплямовані Біловезькими угодами ".

www.pravda.com.ua, Харків

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...