Ткаченко вкрав держпакет банку "Україна"?

П'ятниця, 14 грудня 2001, 14:54
До "зникнення державного пакету акцій банку "Україна" причетна компанія "Укррос" і колишній глава Верховної Ради Олександр Ткаченко.

Про це заявив в п'ятницю на засіданні тимчасової слідчої комісії парламенту із з'ясування причин, що привели до кризового фінансового становища акціонерного комерційного агропромислового банку "Україна" її голова Віктор Король, посилаючись на висновки комісії.

Король заявив: "До цієї кримінальної акції мали певне відношення деякі сімейні стосунки Олександра Ткаченка, який тоді був головою Верховної Ради, яка (очевидно, сім'я) є одним з найбільших акціонерів".

Говорячи про схему, як він висловився, "вилучення, а потім крадіжки" держпакету, Король повідомив, що у 1998 році голова правління банка "Україна" Віктор Кравець звернувся з листом до уряду з проханням дати згоду на продаж державного пакету акцій банку "Україна" (12,8% акцій номінальною вартістю 9 млн. грн.) через Українську фондову біржу.

Дозвіл уряду був оформлений відповідним наказом Фонду держмайна (ФДМ) України, за чим відразу ж пішов наказ Фонду за підписом його нинішнього голови Олександра Бондаря про припинення продажу цих акцій через фондову біржу.

18 вересня 1998 року, як повідомив Король, цей пакет акцій був переданий до статутного фонду ТОВ "Укрросгазбуд" як внесок ФДМ як учасника цього ТОВ, але вже 9 жовтня того ж року ФДМ виходить з складу ТОВ, продавши "Укрросгазбуду" 12,8% акцій банку "Україна" за менш ніж 9 млн. грн.

Як підкреслив Король, ця сума "на декілька порядків нижче реальної вартості" вказаного пакету. На сьогодні заборгованість "Укррос" перед банком "Україна" складає приблизно 88 млн. грн., повідомив він.

"Корупція у цій справі очевидна", - заявив глава слідчої комісії. З його слів, Бондар, "який в той час чекав свого затвердження на посаді голови ФДМ, пішов на такі дії, можливо, намагаючись догодити парламенту".

"Ми переконані, що цією справою тепер повинна зайнятися Генеральна прокуратура", - заявив голова комісії. З його слів, "в окремих випадках керівництво банку "Україна" і компанії "Укррос" - це одні і ті ж особи".

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування