Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Можливо, справа Лазаренка буде закрита у Жіночий день

П'ятниця, 14 грудня 2001, 15:58
Чергове досудове слухання карної справи екс-прем'єра України Павла Лазаренка у суді Сан-Франциско призначене на 8 березня 2002 року.

Як повідомила адвокат сім'ї Лазаренко в Україні Марина Долгопола, американський захист сподівається, що їй вдасться на цьому засіданні домогтися закриття справи.

За її словами, безпосередньо початок слухання "власне звинувачень", висунених на адресу Лазаренка американською владою, призначено суддею на 4 листопада 2002 року. "Але ми сподіваємося, що цього не буде", - підкреслила Долгопола. Попереднє досудове слухання справи Лазаренка відбулося у Сан-Франциско 12 грудня нинішнього року.

На цьому тижні, напередодні засідання 12 грудня, федеральний суддя у Сан-Франциско відхилив клопотання адвокатів відкликати справу проти Лазаренка по звинувачені у відмиванні грошей. Захист Лазаренка пояснював необхідність відкликати обвинувачення тим, що отримання грошей шляхом хабарництва не входило в обвинувачення про відмиття грошей до останнього указу президента Буша, який був прийнятий після вибухів 11 вересня.

Федеральний суддя Мартін Дженкінс заявив, що уряд США веде справу проти Лазаренка не за можливі злочини, скоєні на території України, а за те, що незаконно здобута власність була переправлена у США і переміщена територією цієї країни.

Як прокоментувала це рішення Долгопола, американські адвокати Лазаренко вважають рішення судді незаконним і суперечливим. За її словами, вони "передбачили подібний розвиток подій і вже підготували необхідні документи для оскарження вищезазначеного присудження в Апеляційному суді 9-го округу Сполучених Штатів Америки".

Долгопола відзначила що, за оцінками американських захисників, нове рішення судді значно звужує межі пред'явлених раніше звинувачень Лазаренку, "оскільки на сьогодні мова йде про ту їх частину, яка базується на показах тільки одного свідка".

Лазаренко знаходиться у США з лютого 1999 року. В Україні проти нього було висунені обвинувачення у фінансових махінаціях. У США екс-прем'єр звинувачується у відмиванні $114 млн., отриманих незаконним шляхом і перерахованих на зарубіжні рахунки у 1994-1999 роках. У Швейцарії Лазаренко визнаний винним у відмиванні грошей і засуджений Женевським судом до 18 місяців утримання у в'язниці умовно. Уряд Швейцарії повернув Україні $6,5 млн. Ще на $6 млн. Лазаренко оштрафований.

В Україні проти екс-прем'єра було висунене звинувачення у зловживанні владою, розкраданні державного майна в особливо великих розмірах, а також у причетності до організації вбивств народного депутата Володимира Щербаня і голови біржового комітету Української міжбанківської валютної біржі Вадима Гетьмана.

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування