Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Адмінресурсом більше, адмінресурсом менше…

П'ятниця, 14 грудня 2001, 20:15
Микола Азаров вміє робити висновки. Завдяки цій властивості головного податківця країни ми сьогодні маємо одну (хоч і очікувану) сенсацію в процесі блокування "заєдинщиків".

У п'ятницю відбувся 4-й з'їзд Партії регіонів України, метою якого було задекларувати бажання і цієї політичної сили поборотися "За ЄдУ". На акцію прибуло 300 з чимось делегатів, які, природно, нічого проти входження в ТУНДРу не мали. Крім того, з партії відпустили Петра Порошенка і Віктора Короля. Все відбувалося як завжди, навіть було традиційне "мистецтво". Єдине, що насторожувало - "в зв'язку з нестачею вільних місць" на з'їзд журналісти потрапляли якось дуже вибірково.

Вчинок Азарова виявився справжнім перформансом: про полишення ним партії було сказано тільки в самому кінці з'їзду, коли думки про обід почали потроху відтісняти думки про світле майбутнє України.

Для більшості присутніх ця дія, можливість якої вже деякий час обговорювалася в ЗМІ, виявився справжнім шоком, адже питання про добровільний екзил голови ДНАУ, загалом-то, на порядку денному не було. Про те, що Азаров дійсно піде, знали тільки політрада партії та її новий лідер Володимир Семиноженко.

Трохи пізніше Володимир Литвин, голова іншої адміністрації - президента, - жалкував про те, що соратники по партії, що так не прийшли до тями, не подякували Миколі Яновича за виконану роботу.

Офіційна причина цього кроку Азарова - бажання забезпечити прозорі вибори у Верховну Раду. З врахуванням посади голови податкової адміністрації України, без нього участь пропрезидентського блоку у виборах буде виглядати чеснішою. І дійсно, Володимир Семиноженко - лише віце-прем'єр. Не кажучи вже про посадове положення Володимира Литвина або Анатолія Кінаха. Ось і не вір після цього, що податкова адміністрація в Україні - не найбільша сила.

На прес-конференції, яка завершувала роботу з'їзду, Азаров ще раз прояснив свій вчинок: "Щоб уникнути політичних спекуляцій в нібито використанні адмінресурса, я прийняв таке рішення і припинив своє членство в Партії регіонів".

"У Верховній Раді знаходяться на розгляді 6 проектів законів, які обмежують мої права як громадянина. Вони забороняють мені займатися політичною діяльністю. Щодо жодного іншого політичного діяча в парламенті немає законів. Хоч я вважаю, що адміністративні уповноваження багатьох інших державних діячів значно вище, ніж мої. Чому щодо інших не було такої реакції, а щодо мене була? Я повинен був зробити з цього висновки - я їх зробив".

Але… насправді все виявилося ще простішим: навіщо Миколі Яновичу міняти свою посаду на неспокійне життя депутата? Про це він розказав, відповідаючи на питання про те, чи буде він все-таки брати участь у передвиборчій кампанії.

Новий же лідер Партії регіонів Володимир Семіноженко оповів про свою "абсолютну адмінзброю" - в цьому році вдалося виконати план фінансування пенсійного фонду достроково. І зроблене це було не на благо партії, а на благо всієї країни. А ще – Семиноженко керує фондом соціального захисту матерів та дітей "Україна – дітям", якого нещодавно раптово було визнано номінантом у відповідній категорії програми "Людина року". Пенсіонери, діти, матері та регіони без нагляду не залишаться.

Отже, напередодні підписання угоди про створення "За ЄдУ" остаточний вигляд прийняла Партія регіонів. Тепер делегати з'їздів п'яти партій зустрінуться в січні, щоб визначитися з варіантами партійних списків, а також з виборчим списком блоку. Це станеться в переддень старого нового року. Нагадаємо, що партії входять в блок на паритетній основі - від кожної з них в списку буде по 45 вірних прихильників ствердження демократії в Україні.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування