Мешканці наметів повернулися на Майдан Незалежності

Субота, 15 грудня 2001, 13:18
Близько 100 активістів акції "Україна без Кучми", що встановили наметове містечко в центрі Києва в грудні 2000 року, провели в суботу на площі Незалежності збори, присвячені річниці цієї події.

Мета зборів - вирішити, як діяти під час проведення парламентських виборів, заявив співкоординатор акції "Україна без Кучми" Юрій Луценко.

За його словами, на збори були запрошені також лідери "тих політичних сил, які підтримали акцію або голосували за вимоги акції в парламенті", зокрема, лідер Соцпартії Олександр Мороз, партії "Батьківщина" Юлія Тимошенко, блоку "Наша Україна" Віктор Ющенко, Компартії Петро Симоненко. Однак на акцію прийшов тільки офіційний представник Тимошенко, заступник глави партії "Батьківщина" Михайло Павловський.

Ініціаторами акції є "оригінальні активісти" акції "Україна без Кучми", зокрема, з Львівської і Черкаської області.

Інший свівкоординатор акції Володимир Чемеріс заявив, що день встановлення наметів у Києві - 15 грудня - буде відмічатися кожний рік "як день свободи, день, коли люди зрозуміли, що треба бути вільними". "Хотілося б, щоб акція продовжувалася з тим напруженням, але сьогодні не час", - підкреслив Чемеріс.

За його словами, учасники акції не будуть встановлювати намети, а будуть тільки "сидіти на них, щоб не було так холодно". У ході зборів активісти акції закликали народ не голосувати на виборах за пропрезидентські сили.

Чемеріс також підкреслив, що дана акція не є партійною. "Ми не хочемо, щоб нас використали в передвиборних цілях".

Він зазначив, що сам на вибори йти не збирається. "Можливо, голосів за опозицію буде більше, але вибори систему не змінять, єдине, що може цю систему змінити - це революція".

Нагадаємо, що учасники акції "Україна без Кучми" 15 грудня 2000 року створили наметове містечко на площі Незалежності з вимогою відставки президента України Леоніда Кучми. У зв'язку з реконструкцією площі, містечко було перенесене на тротуар Хрещатику.

12 лютого Старокиївський районний суд Києва зобов'язав організаторів акції "Україна без Кучми" звільнити самовільно зайняту земельну ділянку на центральній вулиці, оскільки він перешкоджає вільному переміщенню громадян по тротуару, а також їх вільному доступу до станцій метро. 1 березня містечко було ліквідоване. На момент ліквідації в ньому нараховувалося більше ніж 50 наметів, що розтяглися вздовж дороги приблизно на 300 метрів.

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
23:43
Сміх крізь сльози: Костюк в емоційному матчі здолала Ґофф у чвертьфіналі Штутгарта
23:31
"Роттердам+": ВАКС звільнив двох фігурантів від відповідальності через строки давності
23:23
Ворог вдарив ракетою по цивільній інфраструктурі в Сумах 
23:10
Білий дім очікує, що США "одразу ж" почнуть постачати зброю Україні після рішення Конгресу
22:45
Ракетна атака по Дніпру: рятувальники виявили тіло третього загиблого
22:32
тенісКалініна у двох партіях розібралася з 16-річною росіянкою і пройшла в півфінал турніру в Руані
22:16
Джонсон про пакет з допомогою Україні: Найкращий можливий варіант
21:57
оновленоУ частині областей оголошували повітряну тривогу. У Конотопі та Сумах чули вибухи
21:39
В порту на Одещині росіяни знищили агропродукцію, яка направлялась до Азії та Африки
21:36
Через російський обстріл передмістя Херсона загинула літня жінка
Усі новини...