Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

У Кандагарі підірвалося декілька американців

Неділя, 16 грудня 2001, 15:22
У неділю на аеродромі під Кандагаром стався вибух. Як повідомляє CNN здетонував артелирійський снаряд. Серйозні поранення отримали декілька американських військовослужбовців. Відомостей про вбитих не надходило. Вибух стався у той момент, коли група саперів займалася розмінуванням складу з озброєнням, залишеного талібами поблизу аеродрому.

Цей інцидент став поганим фоном для недільного візиту у Кабул міністра оборони США Дональда Рамсфельда. Шеф Пентагона проводить переговори з лідером перехідного уряду Афганістану Хамідом Карзаєм. Як повідомляє Reuters, Расмфельд завірив Карзая в тому, США не претендують на жодні території в Афганістані.

В інтерв'ю британській газеті The Sunday Telegrath Хамід Карзай заявив, що Афганістану "необхідна присутність таких миротворчих сил, щоб населення бачило прагнення світової спільноти добитися стабілізації ситуації у країні".

Разом з тим, як підкреслив Карзай, який 22 грудня приступає до виконання своїх обов'язків, роззброєнням населення буде займатися афганська влада без участі у цьому миротворчого контингенту.

Поки у Кабулі робиться політика, на сході Афганістану продовжується війна. Американські бомбардувальники В-52 у неділю продовжили методично обсипати бомбами район Тора-Бора, де засіли бойовики "Аль-Каїди". У Пентагоні зараз схиляються до думки, що бен Ладен нікуди з Тора-Бора не подівся.

Як повідомив джерело в американському керівництві, яке побажало залишитися невідомим, на сході Афганістану вдалося перехопити у радіоефірі розмову, яку вів Усама бен Ладен.

Це джерело заявило, що "з достатньою упевненістю" встановлено, що почутий у радіоефірі голос належить Усаме бен Ладену. Для цього були проведені порівняння з декількома відеозаписами, де також можна почути голос терориста №1.

Поки невідомо, на яких частотах проводилося радіопідслуховування, однак джерело заявило, що мова йде про переговори, коли співрозмовники знаходяться не дуже далеко один від одного, повідомляє BBC.

Війська США використовують декілька способів прослуховування радіоефіру. Стеження може вестися бійцями спецпідрозділів, а також за допомогою обладнання, встановленого на літаках і супутниках.

Раніше надходила інформація про те, що Усама бен Ладен залишив Тора-Бора за 10 днів до того, як американська авіація приступила до бомбардування району.

Командування антиталібських сил намагається вмовити бойовиків, які ведеть оборонні дії у цьому гірському районі, здатися.

Однак американські офіційні особи стверджують, що запеклий опір, який бойовики "Аль-Каїди" чинять бійцям антиталібських сил, свідчить про те, що бен Ладен може переховуватися у печерах цього району.

Міністр оборони США Дональд Рамсфельд заявив тим часом, що США не можуть бути упевнені в тому, що бен Ладен знаходиться на території Афганістану.

Бойовики "Аль-Каїди", які ведуть бої у Тора-Бора, тепер оточені з трьох сторін, і єдиний шлях відступу, що залишився у них - це відхід в гори у бік Пакистану.

Як передає кореспондент BBC у регіоні, повідомлення про те, що американські загони спецпризначення б'ються вже безпосередньо у самих печерах Тора-Бора, цілком може відповідати дійсність. Зі слів кореспондента, в районі чутні звуки вибухів, хоч авіаналетів не проводиться.

НТВ.Ру

Читайте також:

* В Афганістані за харчі гинуть люди
* Бойовики "Аль-Каїди" здалися у полон
* Солдати США вчергове впустили бен Ладена
* Американці палять Афганістан напалмом й енергетичною зброєю
* Всі події від 11 вересня до сьогоднішнього дня

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування