"Наша Наташа" - від Бога

Понеділок, 17 грудня 2001, 09:53
Наталія Вітренко у вихідні дні провела ряд зустрічей з виборцями у кримських містах: Красноперекопську, Сімферополі і Севастополі. Зі слів її вірного супутника Володимира Марченка, мета зустрічей - "розповісти, що відбувається в Україні очима прогресивних соціалістів" і "відзвітувати перед виборцями про свою роботу". У Сімферополі зустріч відбувалася у залі кінотеатру імені Шевченка, в якому були зайняті всі 400 місць, хоч організатори (як вони самі зізналися), розкидавши по місту приблизно 20 тисяч листівок-запрошень, розраховували на більшу чисельність.

Присутні, чекаючи на Вітренко, яка запізнювалася на зустріч, займали час, читаючи її газету на 2-х шпальтах "Досвiтнi вогнi" з єдиною статтею "Вони продали Землю - вони продали Батьківщину", яка закінчувалася закликом: "Прочитай сам, подумай, оціни, розкажи іншим, постань над особистими проблемами й образами, приходь до нас рятувати ЗЕМЛЮ і БАТЬКІВЩИНУ".

"Розігрівала" людей, які нудьгуючи чекали на головну українську інсургентку, її колега за фракцією Людмила Безугла. Щоб розвіяти в присутніх всі болісні сумніви на предмет принад і достоїнств свого партійного шефа, вона просто повторила слова Березовського, вимовивши: "Вітренко - політик, який прийшов у цей світ від Бога, щоб врятувати Україну".

Архангельська суть "нашої Наташі" була доведена за лічені хвилини: ім'я Вітренко було поставлене поруч з ім'ям Лукашенка, який, зі слів спочатку Безуглої, а потім і Марченка, досяг таких надзвичайних успіхів тільки тому, що втілив економічну програму Наталії Михайлівни після того, як вона, на прохання Посольства Білорусі в Україні, була перекладена російською мовою.

Сімферопільцям нагадали, що основою програми Мессії і її геніального білоруського послідовника є розлучення з Міжнародним валютним фондом: "Вітренко запропонувала розірвати стосунки з МВФ, і він (Лукашенко) розірвав". Іншого шляху для порятунку просто немає, і це також було підтверджено на прикладі. Марченко заявив: "США і МВФ зараз мирно колонізують весь світ. Вони захоплюють простір через політиків. Через цих агентів впливу нав'язують схеми реформ. Зараз в Україні не було і немає нашого президента, не було і немає наших урядів і парламенту, а є тільки маріонетки МВФ".

Як з'ясувалося, саме Америка встановила низькі зарплати і пенсії в Україні - вона вклала сюди свій капітал, і щоб отримати з нього якнайбільше прибутків, знизила рівень оплати праці, а звідси і відрахування до пенсійного фонду. Але покарання вже близько, бо, як вважають прогресивні соціалісти, "буде суд над МВФ, коли всі країни-жертви пред'являть йому свої рахунки".

Сімферопільці, не розпещені увагою Вітренко (останній раз вона була тут влітку 1998-го, коли на зустріч з нею на площі перед міськвиконкомом прийшло приблизно 30 осіб), затамувавши подих, слухали, як Бог через Наташу планує врятувати Україну і як їм обом треба допомогти у цій святій справі.

Етап перший - уважно стежити за рекламними відеороликами всіх партій і читати їх передвиборні програми. Якщо у них нічого немає про боротьбу з МВФ - викидати ці партії з голови, як ворожі. Етап другий і найважливіший - прийти на вибори і проголосувати за ПСПУ. Етап третій завершальний - спостерігати, як Вітренко після перемоги на виборах, рейтинг якої, незважаючи на інформаційну блокаду, росте, як на дріжджах, приступить до рятувальної операції з ліквідації наслідків закабалення країни Міжнародним валютним Фондом.

Знайшлися, звичайно, недовірливі, але їх сумніви відразу ж були розвіяні. Вітренко. Вона, відповідаючи на питання, "як можна вийти з МВФ, якщо на три покоління вперед Україна в боргах?", запропонувала відразу декілька шляхів виходу. Шлях перший: "З України вивезено мінімум 40 млрд. доларів. Там не тільки Лазаренко, Суркіс, Волков, там й інші. Служба Безпеки зазначає, що 500 сімей України вивезли цю суму… І нам потрібно сьогодні працювати з іншими країнами світу, домовляючись, ви нам допоможете повернути капітал - ми вам повернемо борги".

Шлях другий – більш симпатичний: "А чому ми повинні віддавати все відразу? Що, народ України ухвалював рішення на референдумі вступати у МВФ? Ні, ухвалив рішення парламент, якому відмовлено у довірі. Ті сили, які голосували за вступ в МВФ, категорично не повинні прийти до нового парламенту. Їх потрібно усунути від влади. Отже, новий парламент, обраний народом, ухвалює рішення про вихід з МВФ і говорить: "Оскільки позики брали не ми, а наші попередники, порушивши волю народу, то вам доведеться почекати з отриманням наших боргів. Почекати, поки Україна не вийде з кризи".

Шлях третій – найбільш хитрий: "Можна взяти гроші у борг у третьої країни, щоб повернути борг кредиторам МВФ. Але взяти у борг без умов. Адже найстрашніше, що МВФ, даючи гроші, вимагає виконання умов: підвищити тарифи за житлово-комунальні послуги, електроенергію. Постійні умови: не ухвалите бюджет - не буде траншу, не ухвалите Земельний кодекс - не буде траншу, не припините виробництво лазерних дисків - не буде траншу. Це потрібно припинити".

Де на географічній карті світу знайти ці самі треті країни з добродійними схильностями, вказано не було. Проте ораторка пообіцяла, що відразу після її приходу до влади буде введена єдина валюта в Україні, Білорусії і Росії для товарообміну. І, звичайно, російській мові буде дано статус державної. Останнє зал зустрів бурхливими аплодисментами.

Вітренко всіх заінтригувала, заявивши, що крім неї у країні, де "з Президентом - горе", немає опозиціонерів. Ім'я Мороза вона порадила у пристойному суспільстві не згадувати, тому що він "на службі у американців". Тимошенко тільки прикидається революціонеркою, а насправді разом з режимом - "впроваджує програму реформ по рецепту МВФ". Рухівці "ненавидять росіян і Росію", тому що "націлені на американський вектор". А комуністи показали свою буржуазну сутність, зблокувавшись з Лазаренком.

Зал, який ще не встиг оговтатись від потоку викриттів, по-справжньому почав хвилюватися, коли Наталія Михайлівна голосом жертви, ще слабким від потрясіння, розповіла історію, з якої було зрозуміло, що саме ненависний МВФ через своїх агентів впливу організував на неї замах у Кривому Розі. Люди з тривогою почали озиратися одне на одного: чи не ховається поруч під личиною мирно сусіда у тілогрійці який-небудь містер з капіталістичною гранатою.

Судячи з настрою зали, який вже змучився у метаннях між жахом і надією, сімферопільці вже готові допомогти звитяжному пришестю Наташі у парламент з мечем, загостреним проти МВФ. На біду, їх поки ще дуже мало. Як повідомив УП заступник секретаря Кримського Рескому ПСПУ Геннадій Лісов, місцевий партосередок нараховує всього приблизно 200 членів. Правда, з його слів "у групі підтримці партії - декілька тисяч сповнених співчуття".

На думку спостерігачів, Вітренко, проте, може розраховувати на збільшення свого електорату у Криму. Її барикадна риторика з доданням елементів баладно-пісенного плачу за Радянським Союзом і релігійних мотивів з канонізацією Лукашенка здатна привернути місцевих виборців, які на 60% складаються з пенсіонерів. Тим більше, що частина цього протестуючого електорату вже встигла за 4 роки розчаруватися у Леоніді Грачі, зокрема, і у комуністах, загалом.

"Українська правда" в Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування