Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Половині жителів України вистачило б однієї-єдиної партії

Понеділок, 17 грудня 2001, 15:03
Президент Українського центра економічних і політичних досліджень ім. А.Разумкова Анатолій Гриценко вважає, що громадяни ще не усвідомили роль партій як впливових інститутів цивільного суспільства, здатних реалізувати їх інтереси у владних структурах.

У понеділок Гриценко зазначив, що такий висновок можна зробити спираючись на підсумки соціологічного опитування 2 тис. респондентів віком від 18 років у всіх регіонах країни, проведеного УЦЕПД з 25 листопада по 5 грудня 2001 р.

Відповідно до даних опитування, майже 40% громадян упевнені у тому, що Україні необхідна багатопартійна система. Разом з тим, відзначив експерт, 45,3% респондентів - противники багатопартійності. 74,9% громадян упевнені, що політичні партії не виконують свої функції у суспільстві.

Гриценко пояснив ці цифри розчаруванням громадян у "багаторічній суспільно неефективній діяльності партій". У той же час, вважає експерт, перевищення кількості тих респондентів, які критично ставляться до діяльності партій, над тими, хто проти багатопартійності, свідчить, що інститут багатопартійності "ще має кредит довіри громадян".

При цьому, 57,5% прихильників багатопартійності вважають, що у країні повинні існувати не більше 5-ти партій, ще 23,4% допускають існування 5-10-ти партій, функціонування 10-20-ти партій вважають припустимим тільки 9,7% респондентів. А існування більш ніж 100 партій схвалили тільки 0,6% прихильників багатопартійної системи.

Таким чином, відзначив Гриценко, ті 127 партій, які діють у країні, вже не сприймаються більшістю громадян як нормальне і доцільне явище.

Інтерфакс-Україна-Вибори

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування