Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Рейтинг стабільності Legsi: індекс України падає

Понеділок, 17 грудня 2001, 20:10
Грудневий рейтинг стабільності 10 зростаючих ринків, підготовлений Legsi (Lehman Brothers Eurasia Group Stability Index), відобразив незначне зростання показників Хорватії, Росії і Туреччини, зниження індексів Польщі, Угорщини та України і відсутність змін в Азербайджані, Болгарії, Індонезії і Таїланді.

Як і очікувалося, навіть через три місяці після подій 11 вересня в цих країнах не спостерігається істотна дестабілізація ринків. У той же час загострилися вже існуючі тенденції - глобальне економічне уповільнення і потеплення відносин між Росією і США.

Новиною грудня стало зменшення соціальної стабільності в семи з десяти країн. Аналітики вважають, що падіння цього показника є результатом дій політиків, що не зняли соціальне і політичне напруження.

Одна і та ж тенденція спостерігається в цьому місяці в Болгарії, Хорватії, Польщі і Україні: погіршення соціальної стабільності пов'язується з протестами проти спроб впровадити суворі принципи оподаткування.

Інше випробування, що наближається до деяких стран, - це процес входження в Європейський Союз.

І хоч передбачається, що приєднання до Евросоюзу повинно вчинити сприятливий ефект на економіки нових членів, очевидно, що середній і останній етапи цього процесу призводять до істотної дестабілізації, оскільки реформи, які треба реалізувати, можуть руйнувати крихкі політичні коаліції і мобілізувати різні суспільні групи, в тому числі ті, які спадковують могутні профспілкові об'єднання комуністичних часів.

Польща і Угорщина наближаються до фінішної лінії, очікується, що процес їхнього приєднання до ЄС завершиться в 2004 році. Однак аналітики передбачають, що до цього терміну в них впаде показник стабільності. Це особливо актуально для Польщі. Там залишилося провести тільки реформу сільського господарства, однак саме вона викликає найбільші суперечки і, потенційно здатна спровокувати падіння рівня стабільності. Не в останню чергу це пов'язано з присутністю в новому уряді Партії селян.

Характерна звичка законодавців залишати "найважкіші" реформи на кінець (схоже, що саме цей сценарій буде використаний і в Болгарії) призведе до більш руйнівних наслідків, ніж передбачалося раніше.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
18:36
Як формують списки військовополонених для обміну та чи є пріоритетність? Пояснення
18:31
Лише 26% заявок про зруйноване та пошкоджене житло проходять верифікацію – Мінвідновлення
18:21
Зеленський провів Ставку: увага до захисту інфраструктури, ситуація на фронті, виробництво зброї
18:20
Михальчик здобув срібну нагороду на перегонах "24 години Ле-Мана"
18:19
Зеленський сподівається, що Трамп не буде проти України
17:58
Українці зможуть лишатися у Німеччині попри протермінований паспорт
17:53
Threads має вже 150 млн користувачів на місяць: менше, ніж планував Цукерберг
17:52
Мінекономіки відкрило грантову програму на 1 мільйон доларів для підприємниць
17:51
Приватбанк завершив перший квартал із чистим прибутком у 14 мільярдів
17:51
Піхотна снайперка Білозерська про шлях від добровольця до офіцера ЗСУ, жінок на війні та особливості роботи марксмена
Усі новини...