Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

"Єдність" бере українців в кільце?

Вівторок, 18 грудня 2001, 20:38
Прогулянки центром Києва останнім часом все частіше викликають відчуття, що Майдан Незалежності та прилеглі території створені примхливою фантазією митця-шизофреника. Виповзаючі з-під землі величезні скляні гриби, маленькі пам'ятники Кию з родичами і козаку Мамаю з конем, дівчина на колоні, Лядські ворота та бетмен Михайло, що ще "не відлетів з Києва" - абсолютно не єдину та цілісну художню композицію.

Однак, київський мер шукає єдності не в архітектурному ансамблі Хрещатику. Зараз він зайнятий єдністю політичною. Партія з відповідною назвою з'явилася не так давно, а вже в цю суботу вирішиться питання про те, з ким партія Омельченка буде блокуватися, щоб штурмувати вітчизняний "політичний Олімп".

Але, оскільки програми у новонародженої партії, в суті, немає, то хоч би деяке враження про її електоральні наміри можна отримати, звернувшись до однойменної фракції, що діє в нинішній Верховній Раді.

У вівторок в Київській мерії відбулася презентація цього парламентського новоутворення - фракції "Єдність". На сьогоднішній день в її ряди входять 18 депутатів, серед яких зустрічаються і вічний "майже мер" Іван Салій, і колишній губернатор Запорізької області газовик-бакаевець Олексій Кучеренко, і колишній міністр Сергій Поляков, і політики нового покоління бізнесмен Артур Білоус з "Нової політики", яка розкололася, і кібер-лібертіанець Олександр Чубатенко. До кінця року фракція планує вирости до 25 членів.

Поки що "Єдність" завдає точкових ударів - наприклад, на минулому тижні фракція прямо підтримала відклик Медведчука. Крім того, вона активно бере участь в роботі над бюджетом, та, за словами київського мера, саме завдяки її зусиллям, стаття 48 була значно поліпшена: можливо, у третьому читанні в бюджеті будуть враховані пільги на користування громадським транспортом.

На презентації фракція заявила про свої подальші ініціативи. Пригадавши про головну "замануху" президентського референдуму 2000 року - обмеження депутатських повноважень - члени фракції відмовилися від власної депутатської недоторканості і пообіцяли, що розв'яжуть це питанням в Раді наступного скликання.

Крім того, фракція боротиметься за те, щоб були змінені правила передачі державних паїв енергетичних компаній в комунальну власність. Таким чином, будуть захищені інтереси міст України, головою Асоціації мерів яких є Омельченко.

Не забула фракція, а з нею і мер, і про тих, чиї гроші згоріли після колапсу радянської фінансової системи. Так, від "Єдності" прийшла пропозиція про те, щоб всі місцеві бюджети мали право перераховувати до 10% в фонд, призначений для компенсації радянських внесків. Чи зможуть менш великі міста скористатися цією перспективою?

Під час презентації мер Києва розповів про ті сили, з якими партія збирається блокуватися в найближчому майбутньому. Більш-менш остаточне рішення прийняте щодо партії Справедливість, яка, по суті, є Союзом ветеранів, інвалідів, чорнобильців і афганців.

За словами Омельченка, зараз ведеться робота з партією "Соціально-демократичний союз" (незважаючи на падіння СДПУ (О) - справа соціал-демократії живе і перемагає?) і декількома "жіночими партіями". Крім того, є у "Єдності" і своя молодь - партія "Молода Україна" (лідер - Михайло Міненко).

Щоб не викликати "сміх і сльози" у засобів масової інформації, Сан Санич не назвав першу "п'ятірку" партії, пообіцявши невеликий сюрприз на з'їзді, який відбудеться в суботу, якщо бюджет-2002 буде нормально прийнято в четвер, 20 грудня. Природу цього причинно-наслідкового зв'язку мер не пояснив.

Драматичною розв'язкою презентації став невеликий виступ головного редактора всенародної газети "Злагода", весь творчий колектив якої вирішив приєднатися до партії. Мер, зі свого боку, побажав і іншим журналістам брати з них приклад. Пообіцявши об'єднати два почуття - любов і ревнощі - Омельченко тепер буде вчитися суміщати трудові будні і зустрічі з представниками ЗМІ.

Отже, кільце замкнулося. "Едність" об'єднає всіх - жінок та інвалідів, молодь та пільговиків, муніципальних службовців та журналістів, пенсіонерів та чорнобильців. Враховуючи той факт, що Омельченко очолює Федерацію хокею України і особисто займається братами Кличко, спортсменів також не ображуть..

Читайте також:

Федерація "Едності" України

"Всеукраїнський лідер" провінційного масштабу

Омельченко, друг молоді, жінок, партизан…


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування