Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Розповіді про подвиги чиновників Литвина або Кінаха не будуть порушенням передвиборного закону

Середа, 19 грудня 2001, 12:35
"Визначення поняття "передвиборна агітація" закон [про вибори] не містить. Однак він встановлює, що до передвиборної агітації не відносяться офіційні повідомлення у період виборчого процесу про дії кандидатів у депутати, пов'язані з виконанням ними службових обов'язків". Про це заявив голова ЦВК Михайло Рябець на нараді з керівниками ЗМІ у середу.

"З урахуванням перспективи участі у майбутній виборчій кампанії великої кількості високих державних посадових осіб таке законодавче нововведення для нас надзвичайно важливе. Воно дасть можливість адекватно реагувати на звинувачення на адресу виборчих комісій у безпринципності стосовно тих чи інших кандидатів або ЗМІ", - підкреслив він.

При цьому Рябець нагадав, що якщо у старій редакції всі обмеження і заборони носили декларативний характер, то нова редакція закону "дає Центрвиборчкому й окружним виборчим комісіям дійові важелі впливу на порушників закону".

Новий закон про вибори народних депутатів передбачає юридичну відповідальність за порушення при веденні передвиборної агітації у ЗМІ.

Рябець повідомив, що ЦВК і окружкоми будуть розцінювати як грубі порушення законодавства з боку ЗМІ, розміщення агітаційних матеріалів без висновку договорів і до надходження на їх рахунки грошових коштів.

Крім того, як порушення будуть розцінюватися відмова або "затягування" з боку ЗМІ у наданні ефіру або друкарської площі для розміщення агітаційних матеріалів партій або блоків або кандидатів за рахунок коштів виборчого фонду.

Рябець підкреслив, що передвиборна агітація за рахунок коштів партій і блоків або кандидатів в одномандатних округах може оплачуватися тільки з розрахункового рахунку їх виборчого фонду.

Голова ЦВК також нагадав, що розміщення агітаційних матеріалів у зарубіжних ЗМІ, які працюють на території України, заборонено.

Крім цього, закон забороняє ЗМІ, їх посадовим особам або творчим працівникам вести агітацію за або проти того або іншого учасника виборчої кампанії, надавати будь-кому з них агітацію, оцінювати положення їх передвиборних програм.

В іншому випадку, з подання ЦВКа у судовому порядку діяльність цього ЗМІ може бути тимчасово припинена.

Вибори в український парламент відбудуться 31 березня 2002 року. Виборча кампанія стартує 1 січня майбутнього року.

Інтерфакс-Україна-Вибори

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...