Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Індія-Пакистан. Нова війна?

Середа, 19 грудня 2001, 15:33
Підрозділи сухопутних військ і військово-повітряних сил Індії на кордоні з Пакистаном приведені у стан підвищеної бойової готовності.

Як повідомили у середу індійський ЗМІ з посиланням на офіційні джерела, армійські підрозділи вийшли на передові позиції вздовж державного кордону з Пакистаном і лінії контролю в індійському штаті Джамму і Кашмір. Індійські підрозділи на кордоні вже посилені військовослужбовцями, які прибули напередодні на п'яти поїздах до Кашміру.

У штаті Раджастан, розташованому на заході країни, ведеться перекидання військової техніки до кордону з Пакистаном. Для індійських офіцерів на найближчі чотири місяці відмінені відпустки. Сім'ям військових, службовців на передових позиціях, дана вказівка бути готовими до евакуації.

Виступаючи перед депутатами, міністр внутрішніх справ Індії був близький до того, щоб оголосити про можливі дії у відповідь проти Пакистану, звинуваченого індійською владою у підготовці і фінансовій підтримці терористів, які здійснили озброєний напад на парламент у Делі.

А замначальника індійського генштабу генерал-лейтенант Радж Кадьян заявив, що, "якщо буде прийняте політичне рішення, армія готова перейти кордон і знищити тренувальні бази терористів".

У відповідь голова МЗС Пакистану Абдул Саттар заявив про непричетність його країни до цього теракту і підкреслив, що збройні сили готові до відбиття будь-якого нападу з боку Індії.

Індійські війська стали просуватися до кордону з Пакистаном після того, як у Делі надійшла інформація про те, що збройні сили Пакистану були висунені на передові позиції вздовж державного кордону. Крім цього, за непідтвердженим даними, щонайменше два літаки пакистанських ВПС напередодні порушили повітряний простір Індії у районі Кашміру. За повідомленням західних агентств, минулої ночі на кордоні двох країн у районі спірної території Кашміру вже сталася перестрілка.

Але як заявив сьогодні прем'єр-міністр Індії Атал Біхарі Ваджпаї, Індія не шукає війни з Пакистаном, незважаючи на посилення напруженості після нападу на парламент країни. Тим часом раніше Ваджпаї дав зрозуміти, що уряд Індії може почати військову операцію на території Пакистана з метою захоплення терористів, які організували напад на індійський парламент.

У свою чергу, представник міноборони Пакистана Рашид Куреші закликав Індію стриматися від обвинувачень Ісламабада з приводу того, що відбулося у Делі. Він зазначив, що пакистанська армія приведена у стан підвищеної боєготовності. Пакистан, з його слів, зробить рішучі дії у разі порушення його наземного або повітряного кордону.

Крім того, генерал-майор пакистанської армії Рашид Кереші в інтерв'ю Reuters спростував заяву індійської влади про те, що Пакистан нарощує військову потужність на кордоні з цією країною. Генерал-майор передбачив, що, можливо, щоб виправдати перекидання своїх військ до кордону, індійські власті звинувачують у цьому Пакистан.

"Немає ніякого перекидання військ. У них невірна інформація", - сказав він.

Одночасно Ісламабад заявив про готовність розглянути докази причетності пакистанських громадян, що проживають у Кашмірі, до нападу на індійський парламент. Поліція штату Джамму і Кашмір у місті Сопорі вже затримала двох молодих людей за підозрою в причетності до нападу на індійський парламент. Обидва затриманих передані індійським правоохоронним органам для проведення розслідування.

Також голова МЗС Індії зажадав від Пакистану арешту лідерів, що базуються на території індійського штату, що контролюється ним Джамму і Кашмір терористичних угрупувань "Джаіш-е-Мохаммад" і "Лашкар-е-Тоіба". Влада Індії, як зазначається, має у своєму розпорядженні докази їх безпосередньої причетності до нападу на індійський парламент. Крім того, Індія наполягає на заморожуванні фінансових рахунків цих двох угрупувань. Відповідна нота була передана в МЗС Індії послу Пакистана в Делі.

Представник "Лашкар-е-Тоіба" Яхья Муджахид категорично відкинув причетність цієї організації до теракту.

Після атаки на індійський парламент держсекретар США Колін Пауелл закликав Делі проявити стриманість і терпеливість. Із закликом до Індії проявити стриманість після теракту також звернулися Китай, Великобританія, Німеччина, Франція, Туреччина, Іран і Саудівська Аравія.

НТВ.Ру

Читайте також:

* США починають війну в Сомалі
* Індія-Пакистан. Нова війна?
* Мулла Омар переховується у гірській місцевості у районі Баграма
* Усама бен Ладен на території Ірану
* Таліби обстріляли два американських літака "стрінгерами"
* Всі події від 11 вересня до сьогоднішнього дня

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
23:40
Іспанія на "Рамштайні" підтвердила плани відправити Україні ракети до Patriot
23:29
Новини економіки 26 квітня: застава за Сольського, Кабмін зберіг тариф на електрику для населення
23:17
відеоПлетенчук: Росіяни посилили захист своїх суден після пошкодження "Коммуни"
23:10
Мутації та перемога природи. Факти про Чорнобильську катастрофу, які ви могли не знати
23:06
Мінфін оновив дані про фінансування держбюджету від початку великої війни: хто став найбільшим донором
23:01
оновлюєтьсяУ всіх областях України оголошували ракетну небезпеку, була загроза "Кинджалів"
22:27
Чарльз ІІІ уперше після виявлення раку відновлює участь у публічних заходах
22:21
КолонкаІсторія спротиву кримськотатарського політика Нарімана Джеляла
22:20
Два топменеджери Ощадбанку перейшли в правління "Сенс Банку"
22:12
Deep State: Росіяни захопили два села неподалік від Авдіївки
Усі новини...