Рада не підтримала законопроект про ліцензування виробництва компакт-дисків

Четвер, 20 грудня 2001, 17:06
Верховна Рада України в четвер не підтримала законопроект "Про державне регулювання виробництва, експорту та імпорту дисків для лазерних систем зчитування".

Протягом двократного голосування законопроект не набрав необхідних 226 голосів.

При першому голосуванні за законопроект висловилися 220, проти - 95, утрималися - 2, не голосували - 91 з 408 депутатів, що зареєструвалися в залі.

У ході другого голосування "за" проголосували 204 депутати, проти - 93, утрималися - 0, не голосували - 96 з 393 депутатів, що зареєструвалися в залі.

Як повідомлялося раніше, 29 листопада цього року Верховна Рада прийняла у першому читанні внесений урядом законопроект про державне регулювання в цій сфері, не підтримавши пропозицію профільного комітету з питань економічної політики прийняти даний документ цілком.

Законопроект пропонує ліцензувати виробництво дисків, їх експорт і імпорт, а також обладнання для виробництва дисків і/або основні вузли такого оснащення, сировину для виробництва дисків, в тому числі полікарбонат для оптичних дисків.

У разі виробництва дисків без ліцензії, без нанесення ідентифікаційних кодів або без дозволу осіб, яким належить авторське право або суміжні права, передбачені штрафні санкції.

Україну в світі розглядають як одного з головних виробників неліцензійних лазерних дисків. За відсутності рішучих заходів з запобігання нелегальної індустрії виробництва дисків країні загрожують економічні санкції. За приблизними оцінками експертів, в Україні щорічно продається 2-2,5 млн. лазерних компакт-дисків, з яких як мінімум 50% виробляються нелегально.

Торгова палата США мала намір почати процес введення економічних санкцій відносно України, якщо Верховна Рада не ухвалить вказаний закон. Термін розслідування, початого США відносно порушення авторських прав і виробництва нелегальних лазерних дисків в Україні, закінчився 12 грудня. За словами прем'єр-міністра Анатолія Кінаха, у разі введення США торгових санкцій відносно українських експортерів через недотримання Києвом прав інтелектуальної власності збитки вітчизняних підприємств складуть як мінімум $400 млн. на рік.

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування