Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Митний кодекс затверджено, а Податковий відправлено на доопрацювання

Четвер, 20 грудня 2001, 18:21
У четвер Верховна Рада України затвердила Митний кодекс країни. За нього проголосували 274 депутати, проти - 7 з 410, що зареєструвалися в залі. Не голосували фракції соціалістів і "Яблуко". Митний кодекс визначає структуру і організацію діяльності митної системи України.

Кодексом, зокрема, передбачається, що посадові особи митних органів для здійснення митного контролю мають право в межах наданої їм компетенції безперешкодно входити на територію або в приміщення будь-якого підприємства незалежно від форми власності і підпорядкування, в якому знаходяться товари, що підлягають митному контролю.

Крім того, документ визначає особливі процедури митного контролю; процедури митного оформлення; регулює питання переміщення і пропуску товарів і транспортних коштів через кордон України; регулює відносини щодо розпорядження товарами, що знаходяться під митним контролем.

Кодекс передбачає 13 видів митного режиму, в тому числі імпорт; реімпорт; експорт; реекспорт; транзит; тимчасове ввезення або вивіз; митний склад; спеціальна митна зона; магазин безмитної торгівлі; переробка на митній території України; переробка за межами митної території України, знищення або руйнування; відмова на користь держави.

Кодекс також регулює питання пропуску і оподаткування товарів, що перевозяться громадянами через кордон України.

Згідно з Митним кодексом, в Україні застосовуються наступні ставки мита: адвалерні, що нараховуються у відсотках до митної вартості товарів, з яких сплачується мито; специфічні, що нараховуються у встановленому грошовому розмірі за одиницю товарів, з яких сплачується мито; комбіновані.

Кодекс також містить перелік видів мита, які можуть застосовуватися в Україні, а саме: ввізна (імпортна); вивізна (експортна); сезонне мито і особливі види мита, - спеціальна, антидемпінгова, компенсаційна. Крім того, документ регулює питання визначення країни походження товару і питання митних пільг.

У той же день ВР не підтримала проект Податкового кодексу України, який розглядався у третьому читанні, і відправила його на доопрацювання.

На голосування була винесена загальна частина Податкового кодексу, що визначає його сфери діяльності, базові терміни, порядок внесення змін в оподаткування, а також перелік податків і зборів (11 загальнодержавних і 9 місцевих).

Наступні розділи Податкового кодексу повинні були розглядатися по мірі підготовки.

За прийняття проекту Податкового кодексу проголосували 205 народних депутатів з 405, що брали участь в голосуванні. Відповідно, не набравши необхідної кількості голосів депутатів (226), він був відправлений на доробку.

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування