Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Сина президента України Генпрокуратура підозрює у відкритті рахунку в Швейцарії

Четвер, 20 грудня 2001, 20:18
Розслідування обставин, пов'язаних з перерахуванням валютних коштів на закордонний рахунок, відкритий на ім'я Олега Кравчука (сина колишнього Президента України Леоніда Кравчука), триває з об'єктивних причин. Про це зазначив в листі заступник генерального прокурора микола Обіход, відповідаючи на звернення заступника голови Верховної Ради Степана Гавриша.

В листі, розповсюдженому в кулуарах Верховної Ради, Обіход, зокрема, зазначив, що клопотання, з яким Генпрокуратура України зверталася до відповідних органів ФРН про надання правової допомоги, було виконане німецькою стороною в неповному обсязі - "ряд необхідних документів і свідчень, які запитувалися українськими слідчими, відсутні".

За словами Обіхода, об'єктивною обставиною, яка також ускладнює розслідування, є неможливість отримання свідчення від деяких осіб як в Україні, так і за кордоном в зв'язку зі смертю деяких з них та запереченням іншими своєї причетності до вказаного банківського рахунку.

Обіход зазначає, що в даний час до завершення слідства він не може дати повну інформацію про обставини цієї справи, посилаючись на кримінальну відповідальність за розголошення даних досудового слідства та необхідність забезпечення слідчої таємниці.

В листі також зазначається, що обставини відкриття в Швейцарському банку рахунку на ім'я громадянина України Кравчука, який заперечує причетність до нього, і перерахування на цей рахунок валютних коштів перевірялись Генеральною прокуратурою України в ході розслідування справи, яка була виділена в окреме провадження з кримінальної справи по обвинуваченню колишнього керівника АСК "Бласко" Павла Кудюкіна в розкраданні державного майна в особливо великих розмірах, незаконному відкритті і використанні валютних рахунків за межами України та інших злочинах.

Деякі обставини, пов'язані з вказаним рахунком, розслідуються також по кримінальній справі, порушеній Генпрокуратурою України за фактом зловживання службовим становищем посадовими особами причетними до збиткового використання державних коштів в інтересах спільного українсько-німецького підприємства "Донкавамет".

Обіход зауважує, що 4 грудня цього року Генеральною прокуратурою України порушено кримінальну справу за фактом використання банківського рахунку, оформленого на громадянина України Кравчука у Швейцарському банку "Schweizerische Volksbank", за розкрадання державних коштів в особливо великих розмірах (за ознаками злочину, передбаченого статтею 191 частина 5 Кримінального кодексу України).

18 грудня ц. р. Верховна Рада розглянула проект постанови про відповіді керівників Генеральної прокуратури України на депутатські запити стосовно обставин, пов'язаних із перерахуванням валютних коштів на закордонні рахунки сина колишнього Президента України Леоніда Кравчука.

Автор проекту Георгій Крючков сказав, що розробити цей документ його змусило ігнорування Генеральною прокуратурою звернень Крючкова щодо надання відповідної інформації. Він сказав, що Генпрокуратура 7 років "не може поставити крапку в цій справі, хоча в пресі було багато матеріалів з цього приводу".

За словами депутата, він хоче дізнатись, чи відповідає дійсності інформація, що у 1993 році на закордонні рахунки сина Кравчука фізичними керівниками судноплавного концерну "Бласко" було перераховано близько 1 млн. 300 тис. дол., і чи відповідає дійсності інформація, що перерахування цих коштів відбулось після того, як Кравчук видав "незаконний" указ про створення на базі Чорноморського флоту Морської пароплавної компанії "Бласко".

УНІАН

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування