Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

В Україні діяли "ескадрони смерті"

П'ятниця, 21 грудня 2001, 12:51
Інформація про те, що у світі не роблять експертизи цифрових записів, не відповідає дійсності. Плівки майора Мельниченка не були підроблені. Про це вже є результати експертизи, а сам Мельниченко пройшов тест на детекторі брехні.

Все це і багато чого іншого депутати та всі зацікавлені почули під час обговорення у парламенті звіту голови парламентської слідчої комісії з розслідування справи Гонгадзе Олександра Жира. Саме на останньому засіданні парламенту у цьому році депутати повернулися до резонансних справ, в яких фігурує голос Кучми.

Олександр Жир головним чином наполягав на проведенні міжнародної експертизи записів Мельниченка у відповідності з українським законодавством. Вона або виправдає Кучму, або встановить його причетність до тяжких злочинів. До того ж записи, на переконання Жира, вкажуть, хто підбурював Кучму. За словами голови комісії, події, які трапилися з депутатом Олександром Єльяшкевичем та членом правозахисного об'єднання "Ми", керівником видавництва "Право" Олексієм Подольським, "повністю збігаються у часі" із записами Мельниченка.

Як відомо, обох було побито – Єльяшкевича прямо у центрі Києва, Подольського вивезено до Чернігівської області. Потім Кравченко доповідав Кучмі про успішне завершення операції із залякування.

"Члени комісії з жалем констатують, що записи по Подольському та Єльяшкевичу не є монтажем", - зазначив Жир. На думку комісії, загроза життю Єльяшкевича існує й досі, "особливо після призначення Кравченка губернатором Херсонської області". Єльяшкевича було обрано депутатом саме за округом на Херсонщині.

Крім виділення 500 тисяч гривень у держбюджеті на проведення експертиз аудіозаписів, комісія закликала визнати роботу Генпрокуратури незадовільною. Генпрокуратура не тільки не намагалася допомогти парламентській комісії, а навпаки, робила все, щоб перешкодити депутатському розслідуванню, покривати дії тих, чиї голоси були на плівках Мельниченка. Таке ставлення Генпрокуратури члени комісії пояснюють тим, що на записах розмов в кабінеті Кучми можна почути і голос генпрокурора Потебенька.

Проте, наприклад, спеціалістам з Кроллу далося налагодити контакт з прокуратурою, завдяки доброму слову президента. Жир не став багато говорити про це, так зване, розслідування, додав тільки, що не має жодних підстав довіряти його висновкам.

Говорячи про інші резонансні справи, Жир зазначив, що Мельниченко повідомляв його про існування розмов у кабінеті Кучми, "де лунає прізвище Чорновола". Однак, оскільки екс-майор не мав часу на те, щоб все прослухати, він не знає, "в якому ракурсі велися розмови".

За словами Жира, під час розслідування скоєного замаху у Кривому Розі на життя Вітренко він "отримував інформацію по наявність так званих ескадронів смерті".

Депутат Григорій Омельченко не стримався і розповів не тільки те, що знає, а й те, про що йому варто було б промовчати. По-перше, він ще раз підтвердив, що автентичність плівок доведено - "у США завершено технічну експертизу записів, зроблених Мельниченком".

"Експертами вивчено оригінали записів і технічних пристроїв, за допомогою яких їх зроблено. Відповідь установи, яка проводила експертизу: записи аутентичні, немає монтажу та підробок". Зараз, за словами Омельченка, стоїть проблема про те, як "переправити" висновки дослідження до України.

Ще одна сенсація, про яку раніше першим повідомив Омельченко - "відповідними спеціалістами" Мельниченка було допитано на детекторі брехні". "Експертами доведено, що він говорив правду. За висновками міжнародних юридичних експертів, ці записи є доказами у кримінальній справі".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...