Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Борг України всьому світу зменшився, а економіці присвоїли звання "Стабільна"

П'ятниця, 21 грудня 2001, 14:58
Міжнародне рейтингове агентство Standard & Poor's у п'ятницю присвоїло Україні довгострокові і короткострокові суверенні кредитні рейтинги у місцевій і іноземній валюті на рівні "В".

Як говориться у поширеному агентством прес-релізі, прогноз за довгостроковими рейтингами встановлений "Стабільний".

Колишній рейтинг України агентства Standard & Poor's був на сходинку нижче - "CCC". Агентство S&Р зазначає, що рейтинги зросли завдяки досягнутому у 2000-2001 роках значному прогресу у макроекономічній і фінансовій стабільності.

За розрахунками агентства, за два роки реальний ВВП виріс на 14%, інфляція у 2001 році знизилася до 12%, а дефіцит бюджету скоротився до 1,3% від ВВП. "Розмір чистого загального публічного боргу і зовнішньої заборгованості держави в 2001 році зменшився, відповідно, до 29% від ВВП і 23% від обсягу експорту, у порівнянні з піковими позначками 1999 року, які становили, відповідно, 54% від ВВП і 63% від обсягу експорту", - підкреслює S&Р.

Агентство звертає увагу також на досягнуте останнім часом значне поліпшення ситуації з ліквідністю, пов'язане з реструктуризацією зобов'язань перед Паризьким клубом, урегулюванням заборгованості з постачання газу і збільшенням міжнародних резервів. З його розрахунків, покриття резервами дефіциту зовнішнього фінансування України у 2001 р. перевищило 300% у порівнянні з 21% в 1998 році.

Відносно низькі і рівномірно розподілені платежі України у погашення боргу, які очікуються протягом наступних декількох років, як результат недавнього перегляду умов погашення також є позитивним чинником, вважає агентство.

У прес-релізі S&Р вказано, що стримуючий вплив на рейтинги України надають серйозні проблеми у політичній сфері, реформування якої йде дуже повільно. У результаті, у країні зберігається у високій мірі централізований механізм прийняття рішень, а демократичні основи суспільства і політичні інститути ще тільки формуються.

"Недостатньо розвинена система державних інститутів і правова система, у тому числі слабий контроль за дотриманням законів, що сприяє подальшому зміцненню впливових груп з вузькими інтересами, широкому поширенню політичного заступництва і корупції", - говориться у документі.

На думку агентства, в Україні зберігається структурна неспроможність економіки, наявні складні проблеми, пов'язані із скороченням і приватизацією у таких політично значущих великих галузях, як добувна і важка промисловість, а також з реструктуризацією і приватизацією малоефективного сектора енергетики.

S&Р нагадує також про недавні прецеденти дефолтів за борговими зобов'язаннями у місцевій й іноземній валюті і реструктуризаці зобов'язань за позиками міжнародних кредитних організацій і банківських позиках.

Коментуючи присвоєння прогнозу "Стабільний", агентство зазначає, що даний прогноз відображає політичну нестабільність і крихкість процесу політичних й економічних реформ, які продовжуються в Україні і, одночасно, очікування S&Р відносно того, що нинішня політична прихильність дотриманню бюджетно-фінансової дисципліни буде збережена.

"Нещодавно досягнута угода з МВФ покладає на уряд відповідальність за продовження економічного курсу. Стабільність рейтингів буде залежати від подальшої реалізації поміркованої політики, прискорення і розширення структурних реформ, (включаючи посилення демократичних процесів, реструктуризацію і приватизацію великих державних підприємств, і вдосконалення правової системи)", - йдеться у прес-релізі.

Одночасно, відзначає агентство, такі чинники, як значне відставання у бюджетно-фінансовій сфері або зниження темпів реформ, уповільнення демократичних процесів, зниження прозорості політики або втрата підтримки з боку міжнародного співтовариства, мали б на рейтинги такі негативні наслідки, як падіння.

Разом з тим, присвоєння Україні рейтингу "B" міжнародним рейтинговим агентством Standart&Poor's буде сприяти поліпшенню умов зовнішнього запозичення для вітчизняних компаній.

Таку думку висловили експерти, опитані агентством "Інтерфакс-Україна". Зі слів представника "Банк Австрія Кредітанштальт Україна" Сергія Будкіна, присвоєння такого рейтингу дозволить великим українським компаніям і підприємствам здійснювати більш дешеві зовнішні позики на міжнародних ринках.

У той же час Будкін зазначає, що присвоєння рейтингу "В" "навряд чи приведе до пожвавлення українського фондового ринку" через його незначний об'єм. "Ринок маленький, і купувати на ньому майже немає чого, тому гроші сюди не прийдуть", - вважає він.

На думку заступника голови правління Укрінбанка Олександра Хмельовського, присвоєння рейтингу агентством St&Р дасть можливість українським банкам "залучати більше коштів від зарубіжних партнерів". Крім того, це може позитивно вплинути на умови зовнішніх позик для Міністерства фінансів Україні, зокрема на українські єврооблігації.

Начальник казначейства Першого Українського міжнародного банка Віктор Зінченко, загалом позитивно оцінивши присвоєння країні рейтингу "В", у той же час зазначив, що "це, швидше за все, формальна процедура, оскільки інвестори, реально готові вкладати гроші в українську економіку, як правило, здійснюють свій аналіз ринку", не покладаючись на дані рейтингових компаній.

У зв'язку з цим, на думку Зінченка, "не можна чекати різку притоку інвестицій" в українську економіку.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування