Хвороби мови молодої ТУНДРи

П'ятниця, 21 грудня 2001, 16:06
Риторика - мистецтво, якому зараз майже не вчать. Ось мова вітчизняних політиків і не слухається, особливо коли треба сказати зовсім не те, що маєш на увазі. За прикладами далеко ходити не треба - ляпнувши раз, президент вимушений був ще день розбиратися з наслідками своїх "обчислень на рахівниці".

Не вміють говорити і молоді - що в черговий раз підтвердили установчі збори громадського форуму "За єдину Україну". Власне, акція була, що називається "для галочки", відзвітувати перед старшими товаришами по блоку про те, що їхня молодь - з ними!

У Великій академічній аудиторії червоного корпусу університету свідомої молоді зібралося не дуже багато, хоч анонсувався прихід таких персонажів вітчизняного політикума, як Володимир Литвин та Анатолій Кінах.

Про політичне коріння студентства здогадатися було складно - хіба що молоді "промисловці та підприємці" виділялися своїми жовтими фартушками і виглядали бадьоро на загальному сірому фоні. Але, судячи з усього, прибули на збори й представники Народно-демократичної ліги молоді, члени Спілки молодих аграріїв і Спілки молоді регіонів. От тільки "Трудова Україна" не приросла власним молодіжним крилом.

За словами організаторів заходу, місце проведення акції було вибране не абияк, адже університет славиться своїми політико-студентськими традиціями. На жаль, не уточнювалося якими саме - чи то малися на увазі "голодовки" та торішні акції протесту, чи то масовий вихід студентів універа на демонстрації в підтримку Кучми в листопаді 1999 року (з ініціативи ректората).

Очевидно, все ж таки останнє, оскільки ректор КНУ Віктор Скопенко відгукнувся на прохання про допомогу в організації зборів, що надійшло з молодої порослі ТУНДРи. Підтримка Скопенком пропрезидентських сил - не новина. Адже масове "заганяння" студентів на виборчі дільниці, на думку деяких спостерігачів, зіграла свою роль у другому турі президентських виборів. Після них Університет отримав особливий статус - "сам собі господар", а посада ректора була дорівняна до посади міністра.

Навесні цього року під час перманентних акцій протесту саме університет влаштував вихід Кучми до "студенцтва". В той же час багато телеканалів облетіли кадри із Скопенком, що стояв на сходах Університета та питав протестуючих студентів, чи є серед них студенти КНУ. Гробову мовчанку у відповідь було витлумачено як відсутність таких. Пізніше можна було почути коментарі безпосередніх учасників подій: "Ага, зізнайся… а потім з універу вилетиш". Благо, виховні бесіди велися з багатьма "підозрілими особами" зазделегідь.

Крім всього іншого, ходять чутки, що Скопенко може засвітитися в одному з виборчих списків. Принаймні, на презентації фракції "Єдність" Олександр Омельченко прямо говорив, що у виборчій кампанії будуть брати участь і ректори найбільших столичних вузів (в контексті - який розумний і освічений парламент може у нас вийти).

Але повернемося до зборів юних тундряків, які через молодість свій язик не контролювали. Ось і вийшло: лідери ТУНДРи адмінресурс зневажають, а молодші колеги, навпаки, закликають активно використати.

З трибуни зборів злітали заклики оновити владу і створити в парламенті аграрне лоббі, перемогти політичну пасивність молоді і навчити її брати приклад з старших товаришів. Костянтин Ващенко (з молодіжної НДП) твердо пообіцяв, що популізм в передвиборних акціях "За ЄдУ" буде зведений до мінімуму - концерти, як деякі, вони не влаштовуватимуть. Молодь повинна діяти так: "почули думку ректора або директора - і зробили свідомий вчинок". І жодний адміністративний вплив не потрібен…

Ще можна було почути обіцянки, що новий "правильний" парламент сформує "правильний" уряд, який потурбується про молодь. Цікаво, а як же нинішній Кабмін на чолі з членом ТУНДРи Кінахом? Він, виходить, не зовсім правильний?

У звертанні, прийнятому на зборах, образ "ворога" був прописаний більш чітко "консервативна Верховна Рада", яка не відповідає політичним інтересам народу України. У новий парламент повинні потрапити люди з державницьким і реформаторським мисленням (у Ющенка списали?), які своєю роботою демонструють, що вони дійсно діють в інтересах молоді.

Крім лідерів молодіжних підрозділів ТУНДРи, на зборах були присутні голова Партії регіонів Володимир Семиноженко і заступник голови Народно-демократичної партії Анатолій Толстоухов. Про молодь і молодіжну політику вони говорили трохи. Основний "message" Семиноженка полягав в тому, що у блоку вже є програма, і головна його задача (знову тінь Ющенка) - консолідувати суспільство України.

Про консолідацію співав і Толстоухов, відваливши комплімент ЗМІ за те, що ті блок називають "За ЄдУ". Адже в цьому і полягає задача цього політичного угруповання: нагодувати країну… Ось так.

Результатом зборів стала підписана Спільна декларація молодих тундристів про створення неформального (!) Молодіжного громадського форуму "За єдину Україну", за допомогою якого молоді українці мають змогу повідомити політиків блоку про свої соціальні проблеми. Як це можна зробити - так і не пояснили. Просто тому що, очевидно, нікому не треба. Молодь з червоними від здорового сну очима мирно розійшлася.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News