Перший президент Афганістану за 23 роки. 2002 рік оголошений "Роком війни"

Субота, 22 грудня 2001, 11:10
Пуштунський лідер Хамід Карзай офіційно стане главою тимчасового уряду Афганістану. Вже у суботу почалася урочиста церемонія інавгурації нового афганського лідера. На ній присутні приблизно 2 тисяч чоловік - посланців від всіх 31 афганської провінції, іноземних гостей і журналістів.

Таким чином, Хамід Карзай стає першим за останні 23 року президентом Афганістану, який визнаний як всередині країни, так і всією світовою спільнотою. І це також перша мирна передача влади за більш ніж два десятиріччя війни.

Церемонія, яка відбувається у міністерстві внутрішніх справ Афганістану, почалася з прибуття законного президента країни Бурханутдіна Раббані. Він складе з себе повноваження, а потім до присяги буде приведений Хамід Карзай. Будівля міністерства внутрішніх справ знаходиться під охороною британських миротворців.

Перехідний уряд буде виконувати свої обов'язки протягом 6 місяців до скликання лойя джіргі - всеафганського наради найбільш авторитетних релігійних і суспільних діячів. Вони оберуть постійні вищі органи державної влади.

Однак церемонія інавгурації серйозно "підмочена" трагічним інцидентом, який відбувся напередодні у районі міста Хост. Там літак вогневої підтримки AC-130 розбомбив колону грузовиків, в яких старійшини прямували на інавгурацію президента Афганістану.

По даним Afghan Islamic Press, загинуло 65 чоловік. Американські пілоти прийняли колону за відступаючих з району Тора-Бора бойовиків "Аль-Каїди". Однак Пентагон не поспішає визнавати помилку, яка може стати найбільшою за час антитерористичній операції в Афганістані.

Заступник глави об'єднаного комітету начальників штабів генерал Пітер Пейс визнав, що від 10 до 12 вантажівок знищені, а люди, які знаходилися у них загинули. Але Пейс не став зазначати, що там були саме старійшини.

Президент США Джордж Буш заявив напередодні, що у війні в тероризмом "досягнуть значний прогрес". Але зупинятися, на думку Буша, не можна в жодному разі. Президент США оголосив 2002 рік "роком війни", оскільки Америка "має намір продовжити полювання за бен Ладеном і його прихильниками як в Афганістані, так і в інших місцях".

НТВ.Ру

Читайте також:

* "Талібан" припинив свою політичну діяльність
* Перший президент Афганістану за 23 роки. 2002 рік оголошений "Роком війни"
* Бен Ладен втік з Тора-Бору ще до першого бомбардування печер
* У терактах 11 вересня винен Клінтон
* Америка буде бомбити Пакистан
* Індія-Пакистан. Нова війна?
* Всі події від 11 вересня до сьогоднішнього дня

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...