Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Куди йдете, колишні друзі президента?

Субота, 22 грудня 2001, 17:21
З'їзд Демократичного союзу обійшовся без обов'язкових ще рік тому "підтримуємо курс президента на реформи". Слово "Кучма" було промовлено всього тільки двічі, та й то злетіло з вуст гостя - лідера Республікансько-християнської партії Миколи Поровського. Привітавши членів ДС з черговим з'їздом, він нагадав їм про славетну минувшину - співучасть у створенні блоку "Наш вибір Леонід Кучма". Самі демсоюзівці зустріли це нагадування похмурим мовчанням. Президента на цьому з'їзді не поминали - ані поганим, ані добрим словом. Як небіжчика, про якого добре слово сказати - покривити душею.

Два колись близьких соратника Кучми - Володимир Горбулін і Олександр Волков -вирішили "скуштувати" нового політичного життя. Тепер вже без підтримки гаранта. А, можливо, навіть і за його протидії.

ДС передбачує непросту боротьбу за майбутні мандати і сподівається на реанімовані на місцях осередки колись дуже ефективного фонду "Соціальний захист". Ще вони сподіваються на місцеві органи влади: у 103-х тисячного загону ДС нараховується 34 обласні, 66 міських, 382 районних депутати, 12 мерів, 83 селищних і сільських голів. Однак за нинішніх умов і цього може виявитися замало.

"ДС - партія прагматиків, яка проти революційних переворотів", заявив з трибуни новий лідер партії Володимир Горбулін. Він пропонує змінити нинішню ситуацію, виправивши дві основні причини. Перша - відчуження влади від суспільства і комерціалізація політики. Звучить класно, тільки ось хто перший стане прикладом цього? Пані Антоньєва, яка за декалітри горілки викупила славний бренд "Демократичної партії" і стала першим в українській політиці покупцем політичної сили? Або пан Волков, який завжди був переконаний, що купити – найпростіший і найшвидший спосіб переконати?

Друга причина, через яку всі ми опинилися у місці, яке вдало римується з назвою континенту, - нинішня влада використовує політику, як інструмент приватного і корпоративного збагачення. А владні рішення частіше за все пояснюються не інтересами народу, а особистою користю. Знову ж, Горбуліну, Волкову і іжє з ними доведеться руйнувати власні лобістські схеми, наступати на горло власному бізнесу в ім'я народу? Шкода, що така чудова ідея не прийшла до цих людей, коли вони ще могли впливати на президента, якщо таке взагалі можливо.

Але часи змінюються. Змінюються і люди.

Зараз з'їзд начолі з колишніми друзями президента підтвердив рішення про об'єднання з Демократичною партією, затвердив аж 115 чоловік у списку партії. Поки - в алфавітному порядку. Як повідомив УП Волков, абсолютно "точно" у першій п'ятірці фігуруватиме Володимир Горбулін, один з лідерів Демократичної партії (можливо, навіть не сама Антоньєва) і В'ячеслав Піховшек.

Горбулін був не таким категоричним стосовно телеведучого - він його присутність у першій п'ятірці "не виключив". Сам Піховшек зізнався УП, що збирається подати заяву про відпустку за 53 дні до виборів. "З ефіру я піду", твердо сказав він, але у той же час дав зрозуміти, що вплив його на каналі "1+1" не зменшиться.

Зараз В'ячеслав не особливо переховуючись "пропихає" у новинах і в "Епіцентрі" сюжети про Демсоюз (так само часто як і про СДПУ(О)). Не кажучи вже про те, що фізіономії лідерів цієї партії - чи не найчастіші кадри в журналістських репортажах з парламенту.

Крім Юрія Левенця - ефективного ідеолога минулого референдуму - у список ДС швидше за все, потраплять Олександр Абдулін, Ігор Бакай, Олександр Біловол.

Досі незрозумілою залишається історія взаємостосунків ДС з "Нашою Україною". Лідери обох політичних сил зазначають, що ніхто нікого нікуди не запрошував. Хоч і Волков, і Горбулін переговори з Ющенком вели і продовжують з ним зустрічатися.

"Ніхто нікуди не просився - ні Ющенко до нас, ні ми - до Ющенка. На превеликий жаль, найближче оточення Ющенка нас не зовсім влаштовує, хоч саме Ющенко загалом абсолютно нормальна і порядна людина", - признався Волков.

"Я завжди говорив, я з ним був дуже близький, я товаришував і товаришую зараз. І саме наша фракція була ініціатором його висунення на посаду прем'єра, і саме наша фракція була ініціатором його відставки. Через те, що договір у нас був один, а він себе поводив зовсім інакше. Зараз мені його поведінка подобається, він став більшим правоцентристом. Це дає певні надії. Поки ведемо консультації, а далі подивимося".

Судячи зі усього, переговори ведуться просто так, щоб укріпити і без того толерантні стосунки блоків один з одним. Більш того, з'їзд дозволив політраді "Демсоюза" продовжити консультації з блоком Віктора Ющенка.

На з'їзді Левенець повідомив, що екс-прем'єр запропонував ДС підписати протокол, за яким Демсоюз підтримуватиме блок "Наша Україна" під час виборчої кампанії і набуде статус партії, яка підтримує блок. Але у цій ситуації для ДС не зрозуміле місце партії у блоці. Левенець вважає, що документ повинен передбачати партнерські стосунки.

Дивно, але у цій ситуації союзником ДС став саме Ющенко, такий нелюбий Піховшеку.

Про "харчоблок" - "ЗаєдУ!" - на з'їзді говорили зі присмаком зневаги. Швидше за все, саме ця нова партія влади стане основним суперником ДС у боротьбі за майже ідентичний електорат і колись спільний адмінресурс.

Ну що ж, почекаємо на бійку між нинішніми і колишніми соратниками президента.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
08:06
На Дніпропетровщині через ракетний удар пошкоджено два енергооб’єкти та виникли перебої з водою 
07:50
За добу відбулося 94 бойових зіткнення: найактивніший ворог на Авдіївському напрямку 
07:33
Ракетний удар: ворог атакував енергооб’єкти у Дніпропетровській, Івано-Франківській та Львівській областях
06:26
У південно-східних областях втретє за ніч була оголошена ракетна небезпека: у Херсоні пролунали вибухи
05:48
відеоВ Росії на Кубані безпілотники атакували два НПЗ, бітумний завод і військовий аеродром
04:28
ISW оцінив можливості України звільнити всю свою територію від окупантів
03:22
доповненоПольща цієї ночі двічі піднімала в повітря військову авіацію 
02:07
Die Welt оприлюднило мирну угоду, яку Україна та Росія могли підписати на початку війни
01:06
оновлюєтьсяРосіяни запускали ракети: було оголошено масштабну повітряну тривогу
00:54
Німецькі винищувачі перехопили російський  Іл-20 над Балтійським морем
Усі новини...