Здрастуйте, я - Ржавський! У мене copyright на "Ющенка"

Субота, 22 грудня 2001, 20:36
Три тижні тому, 7 грудня 2001 року лідер партії "Єдина родина" отримав у Державному департаменті інтелектуальної власності цікавий документ. У ньому чорним по білому патентний повірений записав: відтепер авторське право на назву "Передвиборний блок "За Ющенка" належить Олександру Миколайовичу Ржавському. Тому самому - народному депутату, члену проющенківської фракції "Солідарність", екс-кандидату у президенти України.

Зізнаємося: через те, що громадськість була не у курсі про реєстрацію солодкого імені "За Ющенка", УП проігнорувала інформаційне повідомлення про те, що Ржавський має намір створити новий блок "на підтримку ідеї консолідації Віктора Ющенка". Ну, думали ми, з ким не буває, буде якась чергова коаліція, е-е-е, як би коректніше висловитися, партій другого ешелона.

Тепер же, після виявлення у Ржавського такого документа, ситуація набуває зовсім іншого звучання. У суботу Ющенко прокоментував дуже однозначно: "Це не більше ніж провокація, яка виношувалася протягом кількох тижнів. Ми відмежовуємося від цієї ідеї, дивимося на це, як спробу дискредитувати блок".

Сам винуватець тривожної лексики екс-прем'єра Олександр Ржавський пояснює ситуацію просто: виключно вірою у світлі ідеали Ющенка і бажанням провести у парламент під його прапорами як можна більше людей. Чого більше у цій історії - образи, змови відомої у Києві вулиці на букву "Б" або кристальної чистоти мотивів - судіть самі.

Отже, був восени цього року у житті Ющенка етап, коли він у передвиборному пориві об'єднувався зі всіма некомуністами і неСДПУ(О)шниками. Екс-прем'єр домовився і з лідером "Єдиної родини" про входження партії до "Нашої України". Свою пропозицію Ющенко зробив Ржавському "в особистій бесіді", розказав УП лідер "Єдиної родини".

Потім були пристрасті навколо розподілу квот і передвиборні з'їзди. 7 грудня ліберали першими з членів "Нашої України" затвердили список партій, з якими створюється блок. Їх було 14, і в ньому була "Єдина родина". У цей же день після з'їзду відбулося засідання політради, на якому був остаточно сформований список 10 партій-засновниць "Нашої України". Тобто тих, хто буде представлений у виборчому списку. Партії Ржавського там не виявилося.

Тому, власне, її не знайшлося і у списку партій-творців блоку "Наша Україна", який затвердили 8 грудня Рухи Удовенка і Костенка. Таким чином, навіть якщо зараз партію Ржавського захочуть ввести до цього списку, доведеться проводити з'їзди всіх партій спочатку.

Тут треба зупинитися і звернути увагу на такий факт: Ржавський отримав патент на ім'я "За Ющенка" 7 грудня. Тобто заявку до Держдепартаменту інтелектуальної власності він подав ще до того, як стало відомо, що він не потрапляє до списку "Нашої України".

Схоже, що Ржавський розумів, що може опинитися у прольоті. З його слів, після рішення Ющенка на початку осені прийняти "Єдину родину" до "Нашої України" вони два місяці не могли підписати протокол з екс-прем'єром. "Єдина родина" почала відчувати конкуренцію" - очевидно, з боку провідних партій блоку Ющенка.

Тепер про мотиви. Рішення подати до Держдепартаменту інтелектуальної власності заявку на реєстрацію імені "За Ющенка" Ржавський пояснює також нехитро: якби це зробив не він, прихильник екс-прем'єра, а його вороги, то було б тільки гірше. А так "ми відразу убезпечили себе від провокацій".

Проте ось що цікаво - своє бажання запатентувати ім'я екс-прем'єра Ржавський з Ющенком не обговорював. З відомої причини - не зміг пробитися на аудієнцію.

Однак зустріч відбулася - у цю п'ятницю, коли ім'я вже було зареєстроване. І, зі слів Ржавського, Ющенко назвав його задум "не дуже вдалою ідеєю".

Думка ж у Ржавського така: раз у Ющенка рейтинг більший 20%, а у блоку – близько 15%, то ці 5% втрачаються через ідеологічне забарвлення учасників "Нашої України". "Я вчора говорив Віктору Андрійовичу: закони жанру вимагають створити другий блок, щоб більше провести людей до парламенту".

Зі слів Ржавського, у блок "За Ющенка" готовий ввійти він сам зі своєї "Родиною", щоб зібрати голоси у Донбасі (звідки сам Ржавський). Праві з "Нашої України" у цьому регіоні приречені на поразку. Серед потенційних членів - інші партії, які уклали свого часу договір з екс-прем'єром, але до блоку так і не потрапили. Ржавський назвав список структур, з якими він вів попередні переговори: Партія захисників Вітчизни Кармазіна, "Нова генерація", "Нова політика" Пухкала і організація "Щит Батьківщини" Корчинського (останній, до речі, повів себе дивно - у п'ятницю увечері в інтерв'ю УП спростував інформацію про такі переговори).

Зі слів Ржавського, кожного кандидата на місце у списку він готовий обговорювати з Ющенком, після проходження у парламент вони були зобов'язані вступити в єдину фракцію з "Нашою Україною".

Якщо цей другий блок буде створений, то лідер "Єдиної родини" малює взагалі оптимістичний сценарій - проющенківці не тільки надолужать 5% різниці між рейтингами "Нашої України" й екс-прем'єра, але ще зароблять додаткові 5% за рахунок партій. Так вони вийшли б на показник 26%.

На думку Ржавського, Ющенко, "маючи такий рейтинг, не має права не використати своє ім'я не вповні". "Це заслуги не тільки його, але і сотень депутатів, які висловлювалися на його підтримку" (Ось це Ржавський даремно сказав - таку лексику Ющенко зовсім не любить).

Можливо, Ржавського і розпирають добрі наміри. Однак які наслідки вони можуть мати, якщо "За Ющенка" не подолає 4%-бар'єр? Чи не віддає це все за кілометр чорним PRом? Розосередивши виборців, розмивши електорат, декларований прихильник екс-прем'єра обріже показники "Нашої України" з майстерністю справжнього ес-дека.

І де гарантії, що все буде саме так, як розповідає Ржавський - узгодження кожного кроку з Ющенком?

І які аргументи у нього для екс-прем'єра, щоб показати, що електорат лібералів з досить молодої ПРП не перетинається з тією ж "Новою генерацією". І як повинен заспокоювати Ющенко своїх вірних прибічників з "Нашої України", якщо якісь спритні "Зающенківці" почнуть грати на їх полі.

І взагалі: чи не вирішить виборець, обираючи між "Нашою Україною" і "За Ющенка", проголосувати за когось третього - наприклад, за НЛО? Тим більше, що і сам Ржавський назвав причину негативної реакції екс-прем'єра: це дуже схоже на розкол.

Зі слів генія передвиборчої думки, зараз його ідею про створення блоку "За Ющенка" екс-прем'єр доручив "проробити з головою передвиборного штабу Порошенку і креативними групами", які працюють з "Нашою Україною".

Пояснив Ржавський і те, як неЮщенко зміг отримати право на ім'я "За Ющенка": береш, відкриваєш телефонний довідник, вибираєш будь-якого носія таємного прізвища. А можна і не так: "За ЮЩЕНКА" - це "За Юність, Щедрість, Єдність, Народ, Консолідацію, Асоціацію".

Загалом, проблеми ніякої. Питання тільки у тому, навіщо це Ржавському.

Під час бесіди з кореспондентом УП він пообіцяв: якщо Віктор Ющенко не захоче, щоб такий блок був створений, він прислухається до його думки. І повторив він це декілька разів. Хоч, зі слів Ржавського, у цій ідеї "всі шукають підступи Банкової", а він сам закликає "не розглядати питання як примітивну інтригу".

Ще він не може зрозуміти, чому "Єдину родину" відмовилися включити до "Нашої України". УП може показати очевидну причину - і це навіть не природна розбірливість у виборі партнерів або скупість Рухов і ПРП у квотному питанні (тим більше що Ржавський просив тільки одне місце для себе).

Яка нормальна партія захоче брататися зі структурою, у якої одну з обласних організацій очолює… бен Ладен. Якщо хто забув - нагадаємо: Запорізьким офісом "Єдиної родини" керує панночка, яка нещодавно захотіла носити ім'я знаменитого терориста. Об'єднавшись з такою партією, Ющенко власноручно кинув би до ніг своїх ворогів фантастичний привід для антипропаганди. Будь-якому вхожему до екс-прем'єра досить було доступно йому пояснити, що такий зв'язок Ющенка з бен Ладеном обов'язково використовує телеканал "Інтер". І все, доля "Єдиної родини" у "Нашій Україні" вирішено…

Остаточно історія зі створенням блоку "За Ющенка" проясниться найближчим часом - до 30 грудня. Це останній день, коли партії можуть провести з'їзд, де ухвалять рішення про створення блоку. Ржавський повідомив, що, у разі чого, збори вони зможуть провести дуже оперативно.

Поки ж достеменно відомо одне – лідер "Єдиної родини" заробив інформаційний привід.

P.S. Ржавський не зміг прояснити УП ситуацію з таємничим сайтом "За Ющенка", якому могла б відводитися роль у кампанії з розкрутки альтернативного блоку. Інформація про те, що на ім'я родича Ржавського Андрія Кислінського зареєстроване доменне ім'я http://www.yuschenko.com, була розміщена в одному з постів форуму сайту "За Ющенка".

Депутат визнав, що Андрій Кислінський є його зятем, водночас він говорить, що просто не знає, чи має той відношення до даного ресурсу.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування