Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Тимошенко запускає другу колону?

Понеділок, 24 грудня 2001, 11:20
У блоці Тимошенко втрата. І знову підвела сильна стать, з якою у лідера БЮТи завжди проблеми, у чому вона в суботу сама і зізналась: "Дуже багато чоловіків, які були поруч, мене зрадили, майже 99"%.

Пішов від Тимошенко Микола Габер зі всією своєю Патріотичною партією. Ну, розійшлися та й розійшлися, ніхто плакати не буде. Але ж проблема залишилася, при цьому створила її сама Юлія Володимирівна. Тим, як вона подала новину про відхід одного з соратників: навколо Габера буде створено ще один блок, який стане єдиною "командою" поряд з коаліцією Тимошенко.

Новина про двофлангову атаку народжувалася дивно. Коли у суботу на початку заходу з укладання угоди про створення "Блоку Юлії Тимошенко" керівники партій сіли за стіл підписувати документ, на відсутність Габера лідер відповіла, що той десь застряв у пробках і має з'явитися протягом 15-20 хвилин.

Однак Габера все не було, вже і прес-конференція почалася. І ось раптом відкрилася причина, чому ж лідер Патріотичної партії не поставив свій автограф під угодою. Винні у цьому не затори на дорогах – він цього і не збирався робити, бо створює свій блок. Про це заявила сама Тимошенко, але не з власної ініціативи, а тільки відповідаючи на питання журналістів. Преса намагался підтвердити чутки про те, що у Габера змінилися передвиборчі плани.

Юлія Володимирівна заявила, що фінт Габера - це така стратегія, і він працюватиме "в одній команді" з блоком Тимошенко. Що ж це за задум такий - зі створення двох блоків - лідер опозиції не пояснила. А коли прес-конференція закінчилася, Габер таки прийшов, і взявшись за руки з Тимошенко, все підтвердив: "Залишаюсь в одній команді".

Однак такі скромні пояснення не дали відповіді на питання: чи дійсно ми стикаємося з політичною технологією зі створення двох блоків, чи легенда про паралельні структури – спроба зберегти обличчя монолітності БЮТи.

Причина відходу Габера банальна - лідера Патріотичної партії просто не задовольнила квота, яку його організація отримала у прохідній частині списку БЮТи. Як не важко додуматися, це було одне-єдине місце, на яке і претендував сам Габер.

Друге. Якщо блок на базі Патріотичної партії і буде створено, то він носитиме виключно руйнівний характер – щоб відбирати голоси у конкурентів Тимошенко. При всій повазі до Габера, його прогноз про те, що нова коаліція отримає на виборах 4%, викликають лише усмішку.

Дивлячись на список учасників блоку Габера, тільки й залишається поспівчувати йому: Партія малого і середнього бізнесу України, Політична партія Український Союз праці "Орій" і просто "Українська Партія" (зареєстрована, до речі, 30 березня 2001 – якби запізнилася на два дні, то, за законодавством, вже не мала б права брати участь у виборах-2002). П'яту партію, з якою ведуться консультації, Габер не назвав, сказавши тільки, що вона має одного депутата у чинній Верховній Раді.

Сумнівно, що блок Габера збереже антикучмістську сутність – у такому випадку він претендував би на той же електорат, що й БЮТи. І Тимошенко скоріше погодилась би на скандальний вихід лідера Патріотпартії, ніж на послаблення власного блоку. Та й сам Габер зізнався УП, що коаліція у нього буде центристська. Тоді працюватиме він на полі конкурентів блоку Тимошенко, відбираючи у них електорат. Найпевніше, врожай він збере скромний, але цих голосів потім комусь все одно не вистачить. "Агентик" у таборі ворога – дійсно, щось схоже на план. Хоч і смішний.

А те, що відбувається насправді - чи дійсно тимошенківці розробили стратегію двох блоків, або просто створюють ілюзію партнерства для дезавуювання міні-розколу - проясниться разом із вибором Габера.

У першому варіанті Габер, створивши другий блок, особисто сам має балотуватися за округом за підтримки БЮТи. У другому – йти на вибори на чолі своєї коаліції маргіналів.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...
Реклама: