Пірати переїхали
США покарали Україну, а могли б - Росію

Понеділок, 24 грудня 2001, 12:33
За те, що Україна не ухвалила закон, що утруднює діяльність виробників піратських CD, Сполучені Штати ввели проти неї торгові санкції. Але, схоже, американці на крок відстають від піратів: останнім часом багато фабрик, що тиражують музичні записи і комп'ютерні програми, перебазувалися з України до Росії.

Згідно з указом президента Джорджа Буша санкції проти України почнуть діяти з 23 січня 2002 р. Офіційна заява представника США у ВТО Роберта Зелліка з цієї нагоди була жорсткою: "Америка вимушена захищати свої права. Ми ще в березні попередили Київ про можливість введення санкцій, якщо не будуть вжиті адекватні заходи проти аудіо- і відеопіратства. Український уряд запевнив нас, що захистить інтелектуальну власність США, однак ми бачимо, що виробництво піратської продукції в Україні не тільки не скорочується, але і збільшується".

За оцінками США, Україна щорічно експортує в Європу 70 - 100 млн. компакт-дисків з нелегальним змістом. У основному це неліцензійні аудіозаписи і комп'ютерні програми. У 90% випадків правовласниками на оригінальну продукцію є американські фірми, їх щорічні втрати складають не менше ніж $200 млн. У четвер Верховна Рада не змогла ухвалити у другому читанні закон "Про державне обмеження виробництва, експорту і імпорту дисків для лазерних систем прочитання", покликаний виправити ситуацію. Американці ввели санкції вже в п'ятницю.

Прем'єр-міністр України Анатолій Кінах заявив, що спочатку йшлося про санкції проти українських експортерів в об'ємі до $400 млн. при тому, що весь обсяг українського експорту в США оцінюється в $800 млн. Однак, за словами Кінаха, український уряд зумів домовитися з американцями, що вони введуть санкції лише на суму $75 млн. під обіцянку, що законопроект буде розглянутий знов.

Тим часом Рада відмовилася ухвалювати закон не з безглуздої упертості. "Він суперечив не тільки нормам Конституції, але і міжнародному законодавству про права людини, - вважає відомий український експерт з авторських прав Павло Похальчук. - Зокрема, в ньому передбачалося вилучення на підставі однієї тільки підозри навіть такої апаратури, як пишучі приводи CD-R та копіювальні апарати. Не знаю, що там кажуть в США з приводу прав людини, але Україну вони підбурювали їх порушити".

У Києві поширена думка, що американці просто вигадують причину, щоб обмежити імпорт української металургійної продукції. За словами Володимира Терещенка, виконавчого директора Української асоціації підприємств чорної металургії, практично всі санкції США спрямовані проти металургів і втрати галузі через них складуть не менше ніж $60 млн. "Думаю, що в наступний раз вони що-небудь таке вигадають, щоб вижити зі свого ринку наших російських колег ", - вважає Терещенко.

Насправді вигадувати нічого не доведеться. За наявності бажання американці зможуть докорити і Росії тим, що вона не бореться з виробництвом піратських CD. Гліб Вишлинський, експерт київського Міжнародного центра перспективних досліджень, стверджує, що три найбільших українських заводи, які випускали диски, демонтовані і перевезені в Росію. У Москві цю тенденцію теж помітили.

"Частина великих українських виробництв дійсно переїхала в Росію, - говорить Олег Яшин, секретар комісії з безпеки інформаційного ринку ради з підприємництва при мері та уряді Москви. - Дисків українського виробництва на наших ринках стало істотно менше, однак загальне число піратської продукції не поменшало. Як компенсація з'явилася безліч невеликих виробництв, що займаються промисловим виготовленням "золотих" компакт-дисків".

За даними IFPI, в Росії щорічний продаж піратських CD перевищує 150 млн., причому лише близько половини продукції, що продається, - імпортна. Враховуючи, що піратський диск з програмами в Москві коштує 80 крб., а аудіодиск - 100 - 120 крб., можна скласти уявлення про об'єми місцевого виробництва.

Ще зовсім недавно піратам було легше працювати в Україні, ніж в Росії. Наприклад, в Росії добре відома нелегальна студія "Фаргус", що займається перекладами неліцензійних програм на російську мову. В Україні "Фаргус" - офіційно зареєстрований торговий знак, що постачає ринок великою кількістю піратських дисків з комп'ютерними іграми. Але тепер ситуація змінилася.

"Раніше українські піратські заводи не соромилися рекламувати себе в газетах оголошень або в Інтернеті, - говорить Яшин. - А тепер вони стараються не світитися". За останні два тижні закрилося відразу декілька сайтів відомих виробників контрафактних CD, наприклад www.infocom-ltd.kiev.ua, www.neorecords.com.ua і www.armadacd.kiev.ua (з подібних сайтів, відомих "Відомостям", "вижив" лише www.gss.com.ua). Проте на цілком благополучному сайті www.fargus.com легко можна замовити піратську гру, подзвонивши за вказаному там московському телефону або написавши листа на московську ж поштову адресу.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування