Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

"Аль-Каїда" має всі необхідні матеріали для створення радіоактивної бомби

Понеділок, 24 грудня 2001, 13:05
На базі Усами бен Ладена під Кандагаром знайдено уран, пише сьогодні британська газета Daily Telegraph. Це перше реальне свідчення того, що терорист дійсно отримав доступ до компонентів зброї масового знищення.

Уран, за інформацією видання, був знайдений афганцями у підземних тунелях неподалік міського аеропорту. Під землею також був знайдений і ціанистий калій. Інформацію про знахідку, як пише газета, вже підтвердили американські військові. Експертиза показала, що у розпорядженні "Аль-Каїди" був уран-238.

Він не годиться для створення атомної бомби, однак, пише Daily Telegraph, потужним вибухом його можна розпиляти на великій території, яка буде заражена радіацією на декілька століть. Саме такий фінал, як передбачає газета, може готувати бен Ладен на випадок своєї поразки у боротьбі проти Сполучених Штатів.

Аналогічна інформація наводиться і у тижневику Newsweek. Видання пише, що спецслужби США мають у своєму розпорядженні дані про те, що "Аль-Каїда" зуміла отримати радіоактивні матеріали у кількості, якої достатньо для виготовлення "пристрою для радіоактивного розпилення", більше відомого у фахівців під назвою "брудна бомба". Про це журналу Newsweek у понеділок повідомили неназвані представники американських спецслужб.

Підірвана у центрі густонаселеного міста "брудна бомба" не спричиняє жодного руйнування, які бувають при використанні ядерної зброї. При вибуху вона розпилює у повітрі радіоактивні речовини. Вибух такої бомби, крім всіх інших наслідків, спричинить "панічний страх і деморалізуючий вплив на людей, які все ще намагаються оговтатися після 11 вересня", зазначає журнал.

Newsweek не повідомляє жодних додаткових подробиць про такий вид зброї, але раніше американські експерти передавали в ЗМІ матеріали про те, що "брудна бомба" небезпечна ще і тим, що після її вибуху значна територія може на довгі роки стати незаселеною і потребуватиме карантину через значні ускладнення дезактивації і неможливості повністю забезпечити захист від радіації в умовах сучасного міста.

На минулому тижні Білий дім розповсюдив офіційне попередження про те, що група колишніх вчених-ядерщиків з Пакистану зустрічалася в 2001 році з Усамой бен Ладеном і муллою Омаром, передавши їм інформацію про використання радіоактивних речовин для виготовлення ядерної зброї. Відомо також, що незабаром після цієї зустрічі один з представників "Аль-Каїди" заявляв, що йому вдалося отримати доступ до радіоактивної речовини, повідомили у прес-службі Білого дому.

НТВ.Ру

Читайте також:

* "Аль-Каїда" має всі необхідні матеріали для створення радіоактивної бомби
* Американці відрізають пальці загиблим талібам
* "Талібан" припинив свою політичну діяльність
* Перший президент Афганістану за 23 роки. 2002 рік оголошений "Роком війни"
* Бен Ладен втік з Тора-Бору ще до першого бомбардування печер
* Америка буде бомбити Пакистан
* Всі події від 11 вересня до сьогоднішнього дня

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування