Марчук просить Кучму знайти компромат на самого себе

Понеділок, 24 грудня 2001, 18:07
Секретар Ради національної безпеки і оборони України Євген Марчук звернувся до РНБОУ і до президента України Леоніда Кучми з проханням доручити Службі безпеки, Генеральній прокуратурі і МЗС "провести детальне вивчення всіх матеріалів", що стосуються інформації щодо обвинуваченню України в незаконній торгівлі зброєю. Про це Марчук повідомив в понеділок на прес-конференції у Києві, відповідаючи на питання журналістів.

"Я звернувся офіційно до РНБОУ, до його членів, до президента України дати доручення СБУ, Генпрокуратурі, Міністерству зовнішніх справ провести детальне вивчення всіх матеріалів і з'ясувати, хто і навіщо організував таку провокацію проти України", - сказав він.

"Це - не примітивна, але добре підготовлена провокація, яка націлена на дискредитацію не тільки мене особисто (відносно мене особисто це пов'язано з початком виборчої кампанії), але і СБУ", - заявив секретар РНБОУ.

Марчук вважає, що поставлена "серйозна пляма на СБУ часів 1992-1994 років", і на Україну загалом. Він заявляє, що є "достатньо засад" - документів, які "кажуть про зворотне", і з якими він ознайомився особисто. "І коли виникло питання, поставлене Тарасом Чорноволом про створення парламентської слідчої комісії з перевірки не тільки мене, але і Андрія Деркача і Леоніда Деркача, це - правильно, такий підхід об'єктивний", - підкреслив він.

Секретар РНБОУ повідомив журналістів, що відносно "самої ситуації" все "було навпаки". За його слова, в 1992 році СБУ виявила в Україні міжнародного авантюриста, прибулого через межі країни, розкрила його шахрайські вчинки і встановила спільників. "Встановивши, що він за домовленістю з деякими колишніми співробітниками Міністерства оборони займався нечесними справами, я особисто доручив нашому співробітнику в експертно-технічному комітеті позбавити ліцензії Страшинського", - підкреслив він.

Секретар РНБОУ затверджує, що у відношенні Страшинського і його спільників було порушено кримінальну справу, а після того, як він залишив територію України, його об’явили в розшук через Інтерпол.

Підсумовуючи, Марчук підкреслив, що важливо з'ясувати, "хто, навіщо і чому все це організував".

Минулого тижня Верховна Рада України в п'ятницю підтримала депутатський запит депутатів Григорія Омельченка і Анатолія Єрмака на ім'я генерального прокурора Михайла Потебенька про причетність Марчука, Деркача-старшого і Деркача-молодшого до незаконної торгівлі зброєю.

У запиті міститься вимога порушити кримінальну справу за фактом незаконної торгівлі зброєю, створити слідче-оперативну групу з працівників Генеральної прокуратури і Служби безпеки України і провести повне розслідування всіх фактів і обставин, викладених в ЗМІ, про причетність вказаних осіб і інших посадових осіб і іноземних громадян до незаконної торгівлі зброєю і за результатами розслідування дати правову оцінку діям вказаних осіб.

Інтерфакс-Україна

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...