Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Транзит газу

Вівторок, 25 грудня 2001, 13:45
В понеділок у Києві почався фінальний раунд переговорів російської делегації з узгодження умов транзиту російського газу через територію України в 2002 році.

У них беруть участь віце-прем'єр Віктор Христенко і голова правління "Газпрому" Олексій Міллер. Протокол збираються підписати до кінця цього тижня, далі відступати нікуди - адже наступного тижня наступає Новий рік.

У грудні президент України Леонід Кучма вже підписав закони про ратифікацію трьох міждержавних угод після схвалення їх Верховною Радою. Крім умов погашення боргів за поставлене раніше паливо, вони прописували і гарантії транзиту російського газу територією України. Сусіди зобов'язалися в черговий раз не допускати "внеконтрактних відборів" цього палива, яке вони могли б вже самі продати до Європи по 120 дол. за тис. м3.

В якості гарантії даного нею зобов'язання Україна встановила заборонне експортне мито в 140 дол. за тис. м3. Правда, поки що невідомо, чи спрацює ця заборона. У 2000 році Україна перебрала російського газу на 5 млрд. м3 і 2 млрд. з них у порушення домовленостей реекспортувала до Європи. Ще однією гарантією від розкрадання стало затвердження газового балансу республіки: споживання не має перевищувати 78 млрд. м3, воно закривається власним видобутком на рівні 18 млрд. м3, постачанням з Туркменії і Росії (34 млрд. і 30 м3 відповідно). Арифметичний небаланс пояснюється витратами газу на підвищення його тиску при прокачуванні.

Тепер російська сторона наполягає на переході від бартерних розрахунків до суто грошових. Адже досі Росія оплачувала транзит 125 млрд. м3 природного газу до Європи через Україну додатковим постачанням до сусідньої республіки 30 млрд. м3. При цьому використовувалася розрахункова ціна в 50 дол. за тисячу м3, в той час як в Європі вона складала більше ніж 100 дол.

Правда, і Україна застосовувала більш низький, розрахунковий тариф в оплату послуг з транспортування - 1,09 дол. за тис. м3. На 2002 рік ціни пропонується підняти відповідно до 80 і 1,75 долари.

Поки невідомо, хто платитиме наперед: "Газпром" за послуги з транзиту або ж "Укртатнафта" за російський газ. Можливо, що справжніх, масштабних платежів знову ж таки не буде: сторони кожний квартал або ж наприкінці року можуть підвести рису і визначити, хто кому винен десяток-інший мільйон доларів.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування