Адмінресурс від першої особи: археологічні розкопки "Яблука"

Вівторок, 25 грудня 2001, 18:49
Адмінресурс більше не варто називати адмінресурсом. Істинне його ім'я - кримінальний ресурс. Про це журналістів у вівторок попросив керівник виборчого штабу партії "Яблуко" Сергій Одарич. Як мінімум чотири статті Карного кодексу України описують спроби місцевої влади будь-якого рівня втручатися в перебіг виборчого процесу.

Отже, "Яблуко" розпочало полювання - минулого тижня Михайло Бродський цькував Олександра Омельченка за поєднання посад міського голови і голови міськдержадміністрації. Цього тижня "яблучники" отримали документальне свідчення дії адмінресурса: інформаційно-аналітичну довідку про суспільно-політичну ситуацію в Херсонській області напередодні виборів, підписану заступником голови обладміністрації певним Віктором Лебедем, та перелік питань для співбесід із заступниками голів районних адміністрацій.

Як справедливо помітили представники "Яблука", документ, виданий під грифом "таємно", має не стільки освітній характер, скільки є "інструкцією з використання". Місцевим керівникам районних адміністрацій і виконкомів, які, вочевидь, погано уявляють загальний розподіл сил на політичних фронтах Вітчизни, дотепно роз'яснюється, хто такі "погані" і "хороші" хлопці та як саме "адмінзахисники" можуть допомогти батьківщині "ефективно реалізовувати реформаторський курс президента".

Місцева влада зобов'язана всіляко сприяти політичному блоку "За єдину Україну", який на Херсонщині, як і всюди, представляють обласні організації НДП, АПУ, Партія регіонів та Трудова Україна. Як говориться в довідці, "Блок активно проводить підготовчу роботу. Активно створюються районні організації Партії регіонів і проводиться роботу по залученню прихильників до лав партії Трудова Україна. Задача керівництва райдержадміністрацій, міськвиконкомів всіляко сприяти цій роботі, підтримувати діяльність зазачених партій та блоку в цілому".

У додатковому переліку питань досить детально прописана схема дій обласних керівників по сприянню створенню блоку "За єдину Україну", там навіть передбачений облік їхніх виступів у підтримку блока.

Основні контрзаходи мають вчинятися проти Соціалістичної партії України і блоку Юлій Тимошенко. Дії цих політичних сил необхідно постійно контролювати і "здійснювати заходи щодо зменшення їх авторитету у населення".

Ще один ворог режиму Кучми-реформатора - це комуністична партія. У Херсонській області рейтинг КПУ становить приблизно 20%, але рецепт боротьби з нею простий: вчасно виплатити пенсії і провести роз'яснювальну роботу в ЗМІ про те, що у комуністів немає реальних механізмів розв'язання нагальних проблем населення.

Під контролем у місцевої влади підпадають і дії прогресивних соціалістів, але контрзаходи робити не варто.

Блок Віктора Ющенка в довідці фігурує, однак рекомендацій, як себе вести щодо "Нашої України" - немає. Цікава, правда, фраза про те, що виборчий блок "НРУ" (лідер - Богдан Бойко) має в області несуттєвий авторитет, тому "конкуренцію блоку В.Ющенка "Наша Україна" не складе". Так виглядає мовчазне схвалення владою "НУ"?

Практично не згадуються в документі об'єднані соціал-демократи (вказано лише, що есдеки мають шанс подолати бар'єр в 4%). Благородне "Яблуко" також майже відсутнє . Як сказав Одарич, нічого особистісного щодо Херсонської облдержадміністрації партії не має. Іншими словами, довідку вони показують виключно з міркувань "fair play".

Херсонська влада досить витончено обійшлася з питанням "партійної приналежності" місцевих голів і їх заступників (які, що найцікавіше, в більшості своїй належать партії "Демократичний Союз"). "У партійності керівництва місцевих органів влади потрібно бачити не джерело ускладнень і протиріч, а інструмент консолідації. Керівники… повинні допомогти своїм партіям об'єднати зусилля. Для цього вони мають сконцентрувати всі ресурси і можливості".

Крім того, місцевій владі наказано прослідити за тим, щоб на виборчих дільницях працювали досвідчені, політично свідомі люди та були сформовані "надійні команди".

Вказівки обласної адміністрації охоплюють і такий аспект передвиборного процесу, як робота з виборцем. Насамперед, керівникам потрібно пам'ятати про найбільш політично активних пенсіонерів і ветеранів, яким необхідно вчасно виплачувати пенсії і допомагати в розв'язанні побутових проблем. Медики і педагоги - місцеві "лідери думки", вчасно виплачена ним зарплата - голоси виборців. Під контроль також беруться молоді люди і військові.

Місцевій владі наказано моніторити регіональні ЗМІ (з метою контролю відповідності виборчого законодавства) і всіляко просувати ЗМІ, засновниками яких є державні органи (з метою захисту інтересів держави).

"Яблуко" не зупинилося на презентації цього документа і здійснило його правову експертизу. На думку експертів партії, дії автора довідки можуть кваліфікуватися як злочини згідно з деякими статтями Карного кодексу: 109 ("Дії, спрямовані на зміну або повалення конституційного ладу або захоплення державної влади"), 157 ("Перешкодження здійсненню виборчого права"), 170 ("Перешкодження законній діяльності політичних партій") і 364 ("Зловживання владою або службовим положенням").

За даними Одарича, довідка розповсюджувалася 3-4 грудня цього року. "Яблуко" не особливо пов'язує появу цього документа з призначенням Юрія Кравченка на посаду губернатора області, хоч очевидно, що він поширювався не без його відома. "Якби Кравченко був дійсно людиною офіцерської честі, як про нього говорив Ющенко, такий би документ під його патронатом не розповсюджувався", - сказав Одарич.

Немає жодних доступних громадськості доказів того, що довідка, роздана у вівторок журналістам, не фальшивка. Одарич повідомив, що вони будуть подані тільки на вимогу Генпрокуратури.

У вівторок же Херсонська обладміністрація спростувала "яблучні" обвинувачення. "Такого документа не було, і бути не могло", заявив в інтерв'ю агентству Інтерфакс-Україна Леонід Приходько, керівник управління з питань внутрішньої політики. Що ще він міг сказати?

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування