Блохін: "Поразка збірної України від німців – це невдача"

Середа, 26 грудня 2001, 10:39
Колишній гравець київського "Динамо" Олег Блохін, один з не багатьох українських футбольних фахівців, який називає програш збірної України в матчах плей-офф невдачею: "... я вважаю, що вихід збірної України в плей-офф ЧС-2002 треба визнати невдачею. Я не знаю, що говорять інші, але потрібно дивитися правді в очі, коли збірна весь час потрапляє у плей-офф і не виходить до фінальної частини, у той час як якась Словенія, можливостями і населенням скромніша ніж Україна, цю задачу вирішує".

Про це та інше Олег Блохін розповів у програмі "Спорт-клуб", яка виходить на телеканалі "Тоніс".

Окрім того, Блохін який останні роки працює у грецькому футболі, зауважив, що коли після Лобановського до збірної України запрошується іноземний наставник (мається на увазі Блажевич), то це вже "криза жанру".

"…якщо після Лобановського запрошується іноземний тренер, то це або криза українського футбола або криза українських тренерів", - говорить Блохін.

Стосовно, того, що президент ФФУ Суркіс в своїх словах наголосив, що Блохін несерйозно поставився до пропозиції очолити збірну Україну, то Олег Володимирович навпаки, вважає, що він надто серйозно підійшов до цієї пропозиції, адже національна команда, це не "дворова".

"Потрібно було обговорювати якісь умови. Для надання мною плану підготовки національної збірної, мені необхідно було подивитися звіт про пророблену роботу попередніх тренерів - це перше. Подивитися бюджет національної збірної, подивитися наданий ФФУ графік ігор національної збірної, ну і в останню чергу обговорити і мій особистий контракт. Нічого цього зроблено не було.

Пропрацювавши за кордоном тренером 11 років, я, не вихваляючи себе, можу сказати, що я досвідчений тренер і я розумію, що тренувати національну збірну України - це великий престиж, хоч я розумію, що це і великі труднощі: не все так просто зараз зі збірною України.

І я ще раз хочу сказати, що якщо до мене надходять серйозні пропозиції, то я до цих пропозицій ставлюся так само серйозно. За один день я б не зміг надати план підготовки національної команди, у моєму розумінні - це і є серйозний підхід до цієї справи," - сказав Блохін.

Окрім того Блохін відзначив, що саме Бандурко (віце-президент ФФУ) не мав наміру зустрітися з ним й обговорити все, а не він, як про це говорилося на на виконкомі ФФУ: "Я не розмовляв з президентом ФФУ Григорієм Михайловичем Суркісом, я розмовляв з його замом. І коли я запропонував зустрітися, то мені відповіли, що зараз це неможливо, і що я повинен надати план підготовки…"

У той же час, повертаючись, до наболілого, а саме, про те чи буде Буряк тінню Лобановського у збірній, Блохін закцентував увагу на тому, що все у збірній Україні повинен вирішувати старший тренер:

"Наскільки я знаю, крім старшого тренера збірної, є ще рада наглядачів. Якщо ця рада буде командувати старшим тренером, то ні про яку свободу розмови бути не може. Старший тренер повинен приймати рішення і відповідати за результат"

Про проблеми у стосунках гравців "Динамо" та "Шахтаря" у збірній, то за словами Блохіна ці проблеми існували завжди, але зараз гравці загубили нитку патріотизму.

"Це стара тема. Ще за Радянського Союзу існував, як тоді говорили, антагонізм між "Спартаком" і київським "Динамо". Але ми грали за національну збірну, вже коли вийдеш на футбольне поле, то не думаєш про свій клуб, про "Динамо" чи "Спартак", про "Динамо" або "Шахтар". У цьому відношенні відтоді напевно втратилася та нитка патріотизму. Але, з іншого боку, якщо у провідних клубах переважають іноземні футболісти, то про який патріотизм можна говорити? Іноземець підписав контракт і пішов."

Щодо виступу Ахметова, в якому попросив Суркіса піти у відставку з посади президента ФФУ, Блохін згодний, що потрібно призначити незалежну людину на це місце.

"Можливо і варто призначити незалежного президента ФФУ, але, з іншого боку, на Конгресі федерації, який нещодавно відбувся, переважним числом голосів, про це я дізнався з преси, був висловлений вотум довіри нинішньому президенту ФФУ Григорію Михайловичу Суркісу. А висловлювання президента "Шахтаря" - це його, як президента клубу, бачення ситуації".

Про стосунки з Суркісом Блохін говорить, що у нього претензій до президента ФФУ не має, через одну просту причину, що він є президентом ФФУ, і сам обирає кого призначити тренером збірної…

"Мені важко відповісти на це питання, я не маю ніяких претензій до Григорія Михайловича по одній простій причині: він є президентом клубу і сам вибирає кого призначати старшим тренером. Він є президентом ФФУ і його право вибирати кандидатів на посаду головного тренера збірної України".

Також Блохін підтвердив інформацією, про те що він вів переговори на предмет очолення київського ЦСКА, який з другого кола чемпіонату України буде називатися "Арсеналом". Проте поки що 100%-ї гарантії, що він може очолити цю команду, немає.

"Я можу сказати, що я розмовляв з мером міста Олександром Омельченком. Місто викупило 50+1 акцію, все це ще поки у стадії переговорів і я поки не можу сказати конкретно, що я очолю "Арсенал". Наскільки я розумію, там є певні труднощі. Це нормальний процес, обговорюється бюджет, обговорюється ще щось, але поки до якогось конкретного результату ми ще не прийшли".

Відзначимо і те, що останнім часом Блохіна, принаймні за чутками, запрошували до багатьох команд чемпіонату України, але на думку деяких фахівців, він просто не хотів повертатися в Україну, тому що він не патріот. Сама ж "зірка" "Динамо" кінця 70-х спростовує ці чутки, відзначаючи, що після залишення "Динамо" він мав намір працювати четвертим чи п'ятим тренером у київському клубі під керівництвом Лобановського, проте йому цього свого часу не пропонували.

"Ви знаєте ситуація абсурдна. Я не знаю, хто створює ці чутки, комусь напевно це вигідно. Але я вже говорив не один раз, що коли я закінчував грати в футбол, то я готовий був працювати четвертим, п'ятим тренером у Валерія Васильовича, щоб набратися досвіду і стати тренером.

Я прийняв таке рішення. Однак, я поїхав за кордон і там мені запропонували роботу, адже треба годувати сім'ю. Але якби ми хотіли чи не хотіли, у Людини є одна Батьківщина, де вона народжується, де вмирає. Тим більше, я корінний киянин, з 11-ти років грав у київському "Динамо" і майже 27 років знаходився у цій команді.

Як би ми не хотіли, але все одно за кордоном ми завжди залишаємося іноземцями. І я з задоволенням би повернувся в Україну. Люди хочуть створити навколо імені Блохіна якусь іншу славу, кажуть, що він не патріот і несерйозно ставиться до якихось питань... Хочу сказати, що це неправда".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...