В Україні залишилося 48 мільйонів?

Середа, 26 грудня 2001, 13:33
Органи статистики України в ході перепису населення заповнили необхідну переписну документацію на 48,86 млн. осіб, що становить 99,9% від очікуваної за даними поточного обліку чисельності населення на 1 січня 2002 року, повідомив глава Держкомстату Олександр Осауленко журналістам в середу.

Він зазначив, що це так званий показник "брутто" кількості населення, охопленого переписом, на базі якого надалі будуть розраховані показники "нетто" - кількість наявного і постійного населення, який використовується в постійній демографічній і статистичній практиці.

За словами глави Держкомстату, на 47,825 млн. переписна документація була заповнена за основним місцем проживання, на 595 тис. чоловік - в установах з "рухомим складом населення" (готелі, лікарні, санаторії). Він також зазначив, що близько 440 тис. осіб були переписані на так званих закритих територіях (військовослужбовці, особи, позбавлені свободи).

Як зазначив Осауленко, в цьому показнику поки що не враховані дані перепису МЗС працівників дипломатичних представництв і консульських установ закордоном, а також громадян України, які перебувають закордоном і знаходяться на консульському обліку. Ці дані мають надійти до 10 січня.

За його словами, тільки близько 1,2 тис. осіб відмовилися надати дані про себе для перепису з політичних, соціально-побутових і релігійних міркувань. Попередні результати перепису будуть підведені в квітні 2002 року, а остаточні - до листопада 2002 року.

Кількість сільських жителів в Україні, за результатами перепису, виявилася більшою, ніж раніше вважалося, на 2,5%. За його словами, в той же час городян виявилося на 1,3% менше, ніж за даними, що були раніше.

"Тобто, намітилася нова демографічна тенденція, соціально-економічні чинники, результати яких повинні бути детально досліджені в ході обробки і аналізу матеріалів перепису", - сказав глава Держкомстату.

За даними перепису, сказав Осауленко, в 6 областях - Волинській, Одеській, Київській, Сумській, Тернопільській і Донецькій - показник обхвату населення переписом, у порівнянні з даними поточного обліку, перевищив 100%. У той же час, найбільш низьким цей показник виявився у Львівській, Івано-Франківській, Дніпропетровській областях і Криму - близько 97%.

За даними статистики на початок 2001 року, в Україні було 33,5 млн. міських і 15,8 млн. сільських жителів.

Інтерфакс-Україна-Вибори

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування