Нагріти сусіда. Віктор Христенко пред'явив Україні газовий ультиматум

Середа, 26 грудня 2001, 15:33
У вівторок у Києві фактично провалом закінчилися міжурядові переговори Росії й України про газові стосунки двох країн у 2002 році. Переговори, які вів паливний віце-прем'єр Віктор Христенко зі своїм українським колегою Олегом Дубиною, зайшли у тупик через жорстку позицію Москви. Україні пропонують платити за російський газ у півтора рази дорожче, ніж платили досі.

Віктор Христенко приїхав у Київ у понеділок. Переговори тривали два дні, але урядові групи двох країн не узгодили текст протоколу про постачання російського газу українським споживачам і його транзиті до третіх країн у 2002 році.

Поки сторони дійшли згоди тільки у найбільш принциповому питанні - про потреби України природного газу у наступному році. Вирішено, що українським споживачам газу знадобиться 78 мільярдів кубометрів. 34 мільярда Україна планує закупити у Туркменії, 18 мільярдів - добути сама, 26 мільярдів кубометрів, що залишилися добрати за рахунок постачання з Росії.

Як відомо, Україна недавно запропонувала Росії перейти на грошові розрахунки за транзит нашого газу. Досі Росія розплачувалася "натурою" - тобто самим газом.

Вчора Віктор Христенко у відповідь на українські пропозиції погрозив Києву підвищенням цін на газ з нинішніх $50 до $80 за тисячу кубометрів. Крім того, Москва роздумує збільшити плату за транзит туркменського газу через російську територію на Україну із $1,09 за транспортування тисячі кубометрів на 100 кілометрів шляху до $1,75. Такі умови просто катастрофічні для української сторони.

Джерело "Известий" в українському уряді повідомило, що Київ вже веде переговори з Туркменією про можливість збільшення постачання туркменського газу до країни, у випадку якщо Росія все ж радикально підніме ціну на газ.

Прес-секретар українського прем'єра Анатолія Кінаха Сергій Нагорянський заявив "Известия": "Кожна сторона, безумовно, відстоює свої інтереси. Але ми вважаємо, що з розвитком економік наших країн ми повинні поступово перейти на грошові розрахунки. Під час останнього раунду російсько-українських переговорів російський прем'єр Михайло Касьянов заявив, що значна частка взаєморозрахунків повинна проводитися грошима".

Як повідомили "Известиям" у кабінеті міністрів України, сьогодні переговори будуть продовжені – до Москви прибуде українська урядова делегація. Її склад і графік роботи у Москві поки ще не затверджений. Однак, за деяким даними, перший віце-прем'єр України Олег Дубина, який останні місяці веде всі газові переговори з Росією, у Москву не приїде. Скоріше за все делегацію очолить український міністр палива і енергетики Віталій Гайдук.

У будь-якому разі тепер слова президента Росії Володимира Путіна про те, що всі газові проблеми з Україною врегульовані, можна сприймати з великою натяжкою.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування