Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Для Кучми можливі два лиха: перемога опозиції та зрада олігархів

Середа, 26 грудня 2001, 15:42
Песимістичний сценарій для України вимальовують британські експерти з Economist Intelligence Unit – аналітичного бюлетеню групи The Economist, що видає однойменний журнал.

На їх думку, президент Кучма міцно триматиметься при владі і після наступних парламентських виборів. Про-реформаторські та антипрезидентські сили, які об’єдналися навколо колишнього прем’єра Віктора Ющенка, здійснюватимуть тиск на президента, проте їм не вдасться створити більшості у парламенті, вважають аналітики.

Протягом найближчих 12 місяців політична ситуація в Україні, можливо, і не буде такою напруженою, як впродовж останнього року, але жодної стабілізації політичного життя експерти також не передбачають, цитує огляд Economist Intelligence Unit українська служба радіо "Свобода".

Кучма залишиться скомпроментованою фігурою, чиє політичне довголіття залежатиме від агресивності відповіді на кожні нові можливі звинувачення на його адресу. Це зробить неможливим встановлення нормальних і стабільних політичних інститутів, пояснюють експерти Economist Intelligence Unit.

Британські аналітики також сумніваються, що більший контроль над урядом допоможе згладити стосунки між різними гілками влади. Однією з причин цього є те, що уряд не має підтримки парламенту, в якому відбувається жорстока політична боротьба.

У Британії нинішню ситуацію називають "напруженою" і вважають, що наближення парламентських виборів її тільки накалятимуть. Ставки у боротьбі для всіх сторін, включно з Кучмою, є надзвичайно високими, пишуть експерти. На думку британських аналітиків, Леонід Кучма добре усвідомлює, що його можливість консолідувати президентську владу та забезпечити власне політичне виживання залежить від складу майбутнього парламенту.

Праві анти-президентські групи покладають надію на Ющенка, який залишається найпопулярнішим політиком країни, але оглядачі висловлюють деякі сумніви щодо його готовності взяти на себе роль лідера. Під час його перебування на посаді прем’єра, Ющенко нажив собі велику кількість ворогів, які зараз створюють тимчасовий політичний альянс з єдиною метою - зменшити його парламентські амбіції.

На щастя для про-реформаторських сил, противники Ющенка також являють собою різнорiдну політичну групу, неспроможну діяти настільки організовано, щоб захопити більшість у парламенті. Найімовірніше противники реформ зашкодять реформаторам створити міцну антикучмівську більшість. Однак британські аналітики не переконані саме у такому розвитку подій.

"Перемога на виборах антикучмівських партій, хоча і не є нашим основним прогнозом, є найбільшою небезпекою для нинішнього політичного істеблішменту", - ідеться у звіті про Україну компанії Economist Intelligence Unit. Єдиною іншою прогнозованою проблемою для Кучми може бути втрата підтримки частини олігархів, вважають британські аналітики.

Зближення з Росією, яка єдина надала підтримку Кучмі під час касетного скандалу, на думку експертів, триватиме стільки, скільки Кучма залишиться при владі, хоч це і не виключатиме про-європейської риторики президента. Втілення західних норм політичного та економічного життя гальмуватиметься тиском з боку Росії, котра вимагатиме забезпечення своїх політичних та економічних інтересів.

Таким чином, російський фактор буде більш видимим і важливим найближчим часом. Британські експерти не виключають можливості, що українська влада пристане на пропозицію Москви віддати газові борги підприємствами, що посилить російські позиції в Україні. Російський бізнес при цьому користуватиметься повною підтримкою президента Росії Володимира Путіна, який прагне контролювати пострадянські республіки, прогнозує Economist Intelligence Unit.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування