Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Медведчук став людиною

Четвер, 27 грудня 2001, 08:42
Наступного дня після відставки Медведчук дав прес-конференцію, а потім… зник. Протягом двох тижнів єдиною згадкою про опального ес-дека був лише сильний фільм "Мужик" на телеканалі "Інтер". Хоча, ні, неправда, ще вийшло два куцих сюжета у морально споріднених "Епіцентрі" та "Подробицях" - про обрання Медведчука головним соціал-демократом СНД. Все…

І ось у вівторок ввечері Медведчук несподівано повернувся. Іншим. Людським. Надовго.

Увійшов тихо і без попередження. Теплий, поголений. Голос добрий, одяг неофіційний. Замість законопроектів – рози. Передавати запахи телевізор не здатен, але бурхлива фантазія наповнила кімнату сумішшю дорогого одеколону, коньяку та вогню у каміні.

Медведчук сів писати новорічного листа, розмірковуючи вголос: "Що побажати? У першу чергу здоров'я. Добрих стосунків із сусідами. Благополуччя - ви його заслужили всім своїм життям. Завжди хотів бути гідним вашої поваги. У скрутний час ви можете покластися на мене. І все ж я вірю – наступний рік буде щасливим для всіх нас, для всієї України. З новим роком!".


У вівторок на каналі 1+1 відбулася прем'єра реклами СДПУ(О) з Медведчуком у головній ролі. За непомітним фактом сховалась історична дата. 25 грудня можна вважати другим днем народження лідера ес-деків – у нього з'явилося людське обличчя.

Медведчук починає гру на полі харизматичних опонентів. у першу чергу це Ющенко, який залучив до себе значну частину фанатів дуже дешево - безцінним талантом бути самим собою. Проста і невимушена поведінка як у житті, так і перед камерами, плюс відкриті жести, чесні слова і благородне обличчя. Є в Україні й інші цікаві особистості, однак Медведчука, з огляду на їх рейтинг, вони цікавлять менше. Тому битва харизмами відбуватиметься між цими двома непримиренними харизматиками.

Яким буде новий Медведчук у реальному житті – поки невідомо, бо його переосмислений образ доступний тільки на телеекрані та в Інтернеті – на стартовій сторінці партійного сайту лідера нарядили Дідом Морозом.

Відеоверсія більш показова – головний соціал-демократ орієнтується на успішних та багатих. Кадри насичені символами розкоші: лідер ес-деків сидить на фоні комоду з золотими ручками, пише ручкою з золотим пером. Постійно у кадрі з'являється роза (до речі, за твердженням прес-секретаря СДПУ(О) Сергія Васильєва, знімали рекламу партії у Медведчука вдома у його кабінеті).

Інші фішки – знаки надійності. На задньому плані за Медведчуком – модель парусника. Корабель – символ подорожі, глобальних перспектив, твердого характеру капітана. Медведчук пише листа від руки – створює ілюзію прямого контакту з виборцем, до якого спустилися з владного Олімпу.

Що ще? Кліп розкішний, насичений теплими темно-червоними кольорами. Потік свідомості Медведчука підкладений життєствердна музика – таку часто ставлять на фінальні кадри та титри американських мелодрам. Які за традицією мають хеппі-енд. Аналогічний кінець і пропонує Медведчук, закликаючи німим поглядом: голосуйте за мене, успішного легального, але теплого і близького, мільйонера!

Усмішки від Медведчука поки не дочекалися, але спроба була - застрягла десь у зубах.

За твердженням прес-секретаря СДПУ(О), новий телеобраз Медведчука готує "декілька творчих груп, які працюють у різних напрямах створення іміджу партії та її лідерів". За його словами, ФЕП у цьому участь не бере: Фонд Павловського займається тільки Інтернет-сайтами (з таким же успіхом можна стверджувати, що Медведчук їздить на "Жигулях", які замаскували під кузов "Мерседеса". Однак, як би не було, тепер принаймні хоча б за Медведчука у ролі Санта-Клауса можна легально подякувати ФЕП).

Сергій Васильєв також розповів про зйомки ролику. Щоб Медведчук виглядав природно, перед ним було поставлено завдання – написати листа. "Він сказав: можу писати, тільки не заважайте. Так що те, що ви чуєте у кліпі - це фрагменти осмисленого реального листа".

Дуже у це хочеться вірити, але щоб наваяти такий месідж, як Медведчук підготував українському народу, треба бути не юристом, а принаймні психологом.

Зверніть увагу. Починає Медведчук із безадресного звертання: "Що побажати? У першу чергу здоров'я. Добрих стосунків із сусідами. Благополуччя". Крапка. Потім перекидає місток до аудиторії: "ВИ його заслужили всім СВОЇМ життям. Завжди хотів бути гідним ВАШОЇ поваги". Наступне речення – перехід від аудиторії до себе, суб'єкта, який, власне, рекламується: "У скрутний час ви можете покластися на МЕНЕ". Далі – ключовий момент. Автор тексту (Медведчук або ж його психолог) "приєднує" себе до українців: "І все ж Я вірю – наступний рік буде щасливим для всіх НАС, для всієї УКРАЇНИ". Останні слова – "З новим роком!" – привід, під який і вийшов до публіки новий Медведчук.

Слід відзначити, що ес-деки по-чесному почали готувати глядачів до несподіваних кліпів. Першими в бій пішли діалоги перед камерою: між прихильником і противником ідей СДПУ(О) на мотив "ми з вами однодумці". Але тут нового не було – щось схоже рік тому було в рекламі "Батьківщини": там тоді наче б то іноземці дізнавалися, що Україна – це не тільки пиво "Оболонь", але й брати Клички.

Головним же сигналом, що СДПУ(О) готує щось оригінальне, стали ролики розкішної Оксани Марченко, яку переслідує закадровий голос "Вона соціал-демократка. А вам подобається?" До речі, в СДПУ(О) так і не пояснили, з якого щастя вона опинилася у кліпах партії. "Красива жінка", - коротко поінформували УП. Та ми й самі це бачимо. А ще ми чули про романтичні стосунки, які пов'язують телеведучу та лідера означеної партії. Який і став головним героєм телереклами.

Але на цьому СДПУ(О) зупинятися не буде – відзнято ще "декілька" роликів, де Медведчук "виступатиме у теплій, приємно неочікуваній іпостасі". Різку зміну публічного образу прес-секретар партії пояснює тим, що нині Медведчук більше не є "людиною, яка застібнута у мундир чиновника державного рівня". Тому він розслаблений і може "показати справжнє обличчя".

Однак є в цього переродження Медведчука й інше пояснення. Велика мета 2004 року давно вимагала кардинальних змін у його усталеному іміджі сухого педанта. Кажуть, Медведчук подобався собі на екрані саме таким і, як міг, протистояв змінам. Але все ж ламати його почали. Користь подвійна – нового Медведчука відрепетирують, обкатають на парламентській кампанії, щоб до президентської вже мати нормального, прийнятного на смак кандидата.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...