Ахметов боксуватиме з Суркісом

Четвер, 27 грудня 2001, 10:45
Пристрасті, які розгорілися на початку грудня, після того як Ринат Ахметов звинуватив Суркіса у всіх негараздах українського футболу, отримали продовження в ефірі телеканалу ЕРА, у програмі "Доброї ночі, Україно", куда був запрошений президент ФК "Шахтар". Правда цього разу, окрім традиційного "Суркіс не повинен бути президентом ФФУ", Ахметов розповів і про чисто футбольні справи.

Попри все Ахметов і нині не погоджується з тим, що Григорій Суркіс залишився президентом ФФУ. На думку Ахметова, на конгресі ФФУ, який відбувся 15 грудня, питання про відставку потрібно було внести до регламенту засідання і голосувати таємно. А те що Суркіса підтримали майже одностайно делегати конгресу, не стало для президента "Шахтаря" несподіванкою.

Окрім того Ахметов визнає, що саме київське "Динамо" зробило вагомий внесок у розвиток українського футболу і допомогло "Шахтарю" завдяки рейтингу позмагатися за путівку до Ліги чемпіонів, але про це не обов'язково кричати при першій же ліпшій нагоді.

"І що ми чуємо? "Шахтар" у Лізі чемпіонів грав завдяки київському "Динамо" і зараз вони не мають совісті і висловлюються проти Григорія Михайловича... А чому ж тоді у цьому році "Шахтар" не грав у Лізі? Тому, що у кваліфікаційний раунд Ліги чемпіонів ми потрапили завдяки рейтингу українських клубів і у цьому, безумовно, найбільша заслуга київського "Динамо" і за це ним величезне спасибі, а ось груповий турнір Ліги - це вже абсолютно інше.

І у Лігу ми потрапили, передусім, завдяки потужній підтримці наших вболівальників і завдяки тренерам і футболістам. Я не чув, щоб у Росії докоряли "Локомотиву" за те, що вони грали у Лізі чемпіонів завдяки "Спартаку" або в Англії - "Арсеналу" завдяки "Манчестеру", в Іспанії - "Валенсії" завдяки "Реалу" або "Барселоні".

"Якщо завтра шахтарі збільшать видобуток вугілля, а металурги виробництво сталі, у мене немає ніякого сумніву, що це заслуга Григорія Михайловича Суркіса," - відзначив Ахметов.

Також Ахметов визнає, що потрібно зустрітися з Суркісом і обговорити все, але це все буде після Нового року. Більш того, жартома при обговорені зустрічі з Суркісом пан Ахметов запропонував на цю бесіду взяти боксерські рукавички. Після ж завершення 10-го чемпіонату України, в якому "Шахтар" реально претендував на "золото", Ахметов з Суркісом, мали бесіду, в якій Ахметов маючи на увазі їхню розмову, жартома попередив Григорія Михайловича що він 7 років займався боксом, на що Суркіс, за словами Ріната Леонідовича, доволі серйозно відповів, що він також займався спортом...

Але окрім вирішення стосунків на боксерському рингу, є що одна альтернатива домовитися по цьому питанню – це намагатися грати у чесний футбол.

Ще ж однією темою цієї розмови в ефірі стало суддівство у чемпіонаті України. Згадували і неіснуючий гол у Запоріжжі, який допоміг отримати "Динамо" перемогу на фініші минулорічної першості, і те що судді отримують зарплату з ФФУ, а отже перевага буде все одно на боці київського"Динамо". Все це за словами Ахметова існує в українському футболі. І знову ж таки, все це призвело до одного висновку, що Ринат Ахметов, категорично проти Суркіса у ФФУ і не тільки його.

"Будь-який власник клубу не повинен мати відношення до федерації. Він багато зробив для київського "Динамо" і ще більше зробить. Але у федерації, де є футбольні закони, повинна бути незалежна людина."

Варто відзначити, що ця точка зору Ахметова, навряд чи зміниться з часом, хоча вона має своє право на життя, і більш того вона навіть має сенс. Але попри все, єдине що може на даний момент заспокоїти одну з сторін – це чемпіонство "Шахтаря" в 11-му чемпіонаті. І принаймні після першого кола це не виглядає не реальним. Після матчів осіннього циклу "Шахтар" посідає перше місце в чемпіонаті. Хоча й має однаково очок з "Динамо".

А голосування проведене у нічному ефірі на тему "Чи стане "Шахтар" чемпіоном?" взагалі підняло настрій Ринату Ахметову, так як більше половини опитуваних впевнені, що гірникам підкориться вершина чемпіона. До речі відзначимо, що Ринат Ахметов перебував у чудовому настрої, однією з можливих причин якого стало те, що він ВПЕРШЕ вийшов в ефір на загальнонаціональному каналі.

Окрім того стало відомо що ім'я нового тренер "Шахтаря" назвуть після Нового року, і більш за все що це буде іноземний фахівець. Так за словами Ахметова випав з списку претендентів любитель кокаїну німець Крістоф Даум. Сам же Ахметов не проти того, щоб команду очолював і Лобановський, і за його словами щоб нинішня ситуація склалася років 5 тому, то "Шахтар" би вів запеклу боротьбу з "Динамо" за Валерія Васильовича.

Не оминули в цій розмові і теми, тренера національної збірної, яким було призначено Леоніда Буряка. Ахметов побажав Леоніду Іосифовичу успіхів, відзначивши що поважає його, і зауважив, що його обирав виконком ФФУ, який і повинен разом з наставником збірної відповідати за кінцевий результат.

І на останок Ахметов відзначив, що у передвиборній компанії до Верховної Ради України він брати участі не буде, так як в душі у нього футбол. І у дитинстві Ахметов не мріяв стати олігархом, а мріяв лише про футбол.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування