Відставка Ющенка та антипрезидентські демонстрації входять до "top-5" подій цього року

Четвер, 27 грудня 2001, 11:14
Третина українців (33%) назвали теракти в США і війну в Афганістані подією цього року, що найбільш запам'яталася. Про це свідчать дані опитування, проведеного Фондом Свободи з 14 по 19 грудня нинішнього року.

Згідно з опитуванням, 15% респондентів визначили найзначущою подією 2001 року загибель російського пасажирського літака від ракети українських сил ППО, 13% - відставку уряду Віктора Ющенка і зміна його на кабінет Анатолія Кынаха, 11% - святкування 10-рыччя української незалежності, 6% - масові демонстрації у Києві на початку 2001 року.

Результати опитування свідчать також, що громадяни України розцінюють минаючий рік як досить вдалий для себе особисто і більш вдалий, ніж попередній рік.

Для 31% опитаних 2001 рік виявився кращим за 2000-й, для 38% - таким же, 29% респондентів зазначили, що цей рік був для них гірший за попередній.

Типові відповіді громадян, що оцінили зміни в нинішньому році позитивно: "виплачується вчасно зарплата, пенсії", "прибутки збільшилися", "економіка зрушилася з мертвої точки", "товари українські стали з'являтися", "Україна одужує помаленьку".

Респонденти, що оцінили зміни негативно, аргументували свою позицію "великими комунальними платежами", "дорогими ліками, медициною". Типові відповіді - "подорожчав транспорт", "дуже важко матеріально", "пенсії не вистачає, все дорожчає", "ледве зводиться кінці з кінцями".

На особисті перспективи в наступаючому 2002 році наші співгромадяни дивляться з більшим оптимізмом, ніж рік тому. Частка респондентів, що позитивно оцінюють свої особисті перспективи в 2002 році, становила 36% (виросла в порівнянні з минулим роком на 7%). Вважають, що наступний рік загалом особисто для них буде таким же, як попередній, 29% респондентів, 13% вважають, що новий рік буде гірше, 22% утруднилися з відповіддю.

При цьому, молодь, люди з вищою освітою та мешканці великих міст частіше за інших позитивно оцінюють підсумки цього року та більш оптимістичні в питанні про перспективи на майбутнє.

Опитування проводилося методом інтерв'ювання. Вибірка репрезентативна за статтю, віком, рівнем освіти і територіально-регіональною структурою населення України, становила 1200 респондентів - громадян України старше за 18 років. Погрішність вимірювання складає не більш плюс або мінус 3 процентних пункти.

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News