Лише Станік заважає Потебеньку перемогти злочинність

Четвер, 27 грудня 2001, 19:12
У 2001 році в Україні намітилася позитивна тенденція подолання злочинності, найбільш тяжкого злочину - вбивства - в середньому по Українірозкривається у 92,5% випадків. Це найвищий показник в СНД, навіть в США він складає трохи більше ніж 60%, заявив генпрокурор Михайло Потебенько в четвер у Києві на розширеному засіданні колегії Генпрокуратури. На ньому підбивалися підсумки роботи прокурорських органів в році, що минає.

Одночасно, підкреслив генеральний прокурор, використовуються не всі резерви. Поки ще не в повній мірі відповідає потребам сьогоднішнього дня боротьба з хабарництвом, організованою злочинністю, корупцією.

Значні збитки держава несе в області економіки. У зв'язку з цим на колегії говорилося про необхідність посилення протидії "відмиванню" грошових коштів і іншого майна, отриманих злочинним шляхом, боротьби із злочинністю в сфері економічних відносин, приватизації, при реформуванні агропромислового сектора, зокрема, про розпаювання землі.

На колегії підкреслювалося, що часто-густо спроби "відмивання" тіньових коштів потрапляли в поле зору правоохоронних органів лише тоді, коли в процесі оперативно-розшукових заходів проводилася перевірка протиправної діяльності конкретних злочинних груп.

На колегії зазначалося, що не може не непокоїти корумпованість навіть в підлеглій Міністерству юстиції Державній виконавчій службі - протягом року прокурори збудили 75 карних справ відносно працівників цієї структури, а також держпідприємства "Укрспецюст" за фактами хабарництва, зловживання службовим положенням і т. п. В суд вже передані 42 карні справи, збуджені у відношенні 44 осіб.

На засіданні був визначений комплекс заходів, справлених на забезпечення належного нагляду за процесами, які відбуваються в сферах, найбільш сприятливих для легалізації прибутків, отриманих злочинним шляхом. Особлива увага звернена на дотримання термінів повернення валюти в Україну, вивчення стану організації розкриття і розслідування навмисних вбивств, аналіз практики збудження карних справ в сфері охорони навколишнього середовища і нагляду за їх розслідуванням.

Також намічені конкретні заходи по підвищенню ефективності роботи структурних підрозділів центрального апарату і посилення їх впливу на стан справ в регіонах.

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News