Діяльність Компартії України відтепер не заборонена

Субота, 29 грудня 2001, 14:47
Конституційний суд України визнав неконституційним укази Президії Верховної Ради "Про тимчасове припинення діяльності Компартії України" від 26 серпня 1991 р. і "Про заборону діяльності Компартії України" від 30 серпня 1991 р.

У суботу КС оповістив прийняте 27 грудня рішення в справі з конституційного представлення народних депутатів. Дані укази втрачають силу від дня прийняття Конституційним судом рішення у справі.

Як зазначається в пресі-релізі, суд вважає, що Компартія України, зареєстрована 22 липня 1991 року не є правонаступником КПРС і Компартії України в складі КПРС.

КС вважає, що Компартія України мала статус самостійної політичної організації та її програмні цілі і дії в період 19-21 серпня 1991 року не суперечили на конституційному рівні певним умовам створення та діяльності політичних партій і громадських організацій.

Відповідно до постанови Верховної Ради УРСР про проголошення незалежності України від 24 серпня 1991 року, з цього моменту дійсними на території України оголошувалися тільки її Конституція, закони і законодавчі акти України. Разом з тим, згідно ст. 4 Конституції УРСР, яка діяла в момент прийняття вказаної постанови, державні та громадські організації, посадові особи повинні були дотримуватися Конституції СРСР, Конституції УРСР і радянських законів, в тому числі, про громадські об'єднання (від 9 жовтня 1990 року), згідно з яким об'єднання громадян може бути ліквідоване тільки рішенням суду.

Ця норма повністю відповідає положенням ст. 37 діючої в Україні Конституції, зазначає КС.

Президія Верховної Ради України, визнавши наявність антиконституційної діяльності посадових осіб Компартії України і заборонивши її, тим самим взяла на себе функції слідчих і судових органів, що суперечить конституційному принципу розділення функцій влади в Україні на законодавчу, виконавчу і судову.

КС також зазначив, що КПРС і Компартія України в складі КПРС на цей момент "не були політичними партіями і громадськими організаціями в розумінні статей 15, 36, 37 діючої нині Конституції". При цьому суд нагадує, що, згідно з статтею 6-й Конституцій СРСР і УРСР КПРС визначалася як керівна і спрямовуюча сила радянського суспільства, ядро його політичної системи, державних і громадських організацій і, по суті, не відносилася до громадських організацій. Ці ж функції вона фактично продовжувала здійснювати і після виключення 24 жовтня 1990 року з Конституції УРСР статті 6-й.

Тому виведення КС про неконституційність указів президії Верховної Ради України від 26 і 30 серпня 1991 року не спричиняє за собою правових наслідків щодо зверненого в державну власність майна КПРС і структури цієї партії, яка діяла в Україні до 22 липня 1991 року (закон України "Про звертання майна Компартії України і КПРС в державну власність" від 20 грудня 1991 року).

Компартія України як суспільне об'єднання була зареєстрована Міністерством юстиції Української РСР 22 липня 1991 року. Діяльність об'єднання розповсюджувалася на території Української РСР. Реєстрація об'єднання була проведена як новоствореної політичної партії на основі постанови президії Верховної Ради УРСР.

КС також нагадав, що Генеральна прокуратура України "не встановила карних обвинувачень керівництва Компартії України в підтримці своїми діями державного перевороту 19-21 серпня 1991 року і сприянні тим самим його здійсненню на території України". У зв'язку з цим була прийнята відповідна постанова президії Верховної Ради України від 14 травня 1993 року.

Представлення 139 народних депутатів України від 23 січня 1997 року питання про неконституційність рішень про тимчасове припинення, а потім і забороні діяльності КПУ. Це звертання було одним з перших звертань до КС після його утворення. Основою для заборони став висновок про причетність керівників Компартії до серпневого путчу. Депутати в звертанні підкреслювали, що прокуратурою УРСР фактів причетності до путчу встановлено не було. На думку авторів звертання, питання про заборону в 1991 році могло вирішуватися тільки в судовому порядку згідно із законом "Про громадські організації" УССР (від 9 жовтня 1990 року) і після проведення компетентними органами розслідування по висунених проти партії обвинуваченнях.

У листопаді 2001 р. лідери КПУ звернулися до КС в зв'язку із затримкою в рішенні по вказаній справі. У звертанні зазначалося, що протягом майже двох років конституційне виробництво по даній справі не відкривалося. Розгляд справи у відкритому конституційному виробництві почався лише 17 лютого 1999 року і тривало до 15 лютого 2000 року.

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News