Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Парламент не подолав вето Кучми на закон про місцеві вибори

Четвер, 10 січня 2002, 13:54
Верховна Рада України не подолала вето президента на закон України "Про вибори депутатів місцевих рад, сільських, селищних і міських голів". За подолання вето проголосували 235 депутатів з 405, що брали участь в голосуванні (необхідно для подолання вето 300 голосів).

Не брали участь у голосуванні представники фракції "Трудова Україна", "Солідарність", НДП, Демсоюз, "Єдність" і Партії зелених України.

У ході обговорення цього питання голова парламенту Іван Плющ вніс законопроект про зміни у чинний закон про вибори до місцевих органів влади, однак ця пропозиція також не набрала достатньої кількості голосів.

У своїх пропозиціях глава держави підкреслив, що даний закон не може бути підписаний, оскільки передбачена ним концепція виборчої системи не відповідає основам місцевого самоврядування, визначеним Конституцією України, а також не забезпечує формування ефективно діючих в інтересах громадян органів місцевого самоврядування і створює умови для істотного зниження дієздатності цих органів.

Крім того, на думку президента, закон суперечить положенням Конституції і пропонує проведення виборів до органів місцевого самоврядування сіл, селищ і міст за різними виборчими системами.

Таким чином, вважає глава держави, для громадян незалежно від місця мешкання створюються нерівні умови реалізації права вибирати або бути обраними.

Крім того, президент не погодився з тим, що половина складу міських рад міст республіканського значення Криму і обласного значення, міст Києва і Севастополя, районних в містах радах пропонується формувати на основах представництва політичних партій і їх виборчих блоків. Також не відповідає вимогам Конституції України запропонований законом порядок формування районних і обласних рад, відзначає Кучма.

На думку президента, закон значно звужує передбачені законодавством гарантії діяльності ЗМІ і порушує принцип Конституції відносно рівного захисту всіх суб'єктів права власності.

Інтерфакс-Україна-Вибори

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування