Зброя для Талібана?

Четвер, 10 січня 2002, 15:34
Дивне відкриття після повернення в Афганістан зробили російською шпигуни, які частково працювали під виглядом рятівників МінНС: очевидно, Талібан купував у великих обсягах зброю з України.

Російські експерти з питань безпеки підозрюють, що український медіа-магнат Вадим Рабінович спільно з керівниками спецслужб постачав через Пакистан зброю талібам. У середині дев'яностих Рабінович, який у той час мешкав в Ізраїлі, разом з шефом української служби безпеки Леонідом Деркачем та його сином Андрієм перепродавав військову техніку руху Талібан. Про це повідомив у Москві голова Комітету безпеки російської Думи Віктор Ілюхін.

Постачання 150-200 броньованих Т-55 і Т-62 здійснювалося під наглядом пакистанської спецслужби ISI, заявив московський військовий журналіст Влад Шуригін, який з Ілюхіним пройшов слідами цієї операції. Крім того, державне підприємство "Укрспецекспорт", яке займається продажем озброєння, тісно співробітничало з українськими спецслужбами. Колишній пакистанський офіцер ISI, який нещодавно втік до Москви, підтвердив інформацію про те, що таліби отримували зброю через Україну.

Полковник Віктор Крюков, який у середині дев'яностих служив у російських прикордонних військах на таджико-афганському кордоні, пригадав, що вже у 1995 році у перехоплених радіограмах керівництва руху Талібан Рабінович згадувався як посередник у питаннях придбання військового обладнання.

У червні 1999 року Україна у зв'язку з його неоднозначною діловою активністю заборонила громадянину Ізраїля Рабіновичу - який на своїй батьківщині відомий всім як спритний олігарх - в'їзд до країни на п'ять років: "в інтересах безпеки країни".

Але вже у кінці липня того ж року СБУ відмінила заборону: очевидно, через те, що Рабіновича пов'язують хороші стосунки з тогочасним шефом української спецслужби Деркачем. Син останнього Андрій був діловим партнером Рабіновича по телерадіокомпанії "Ера".

Вже з безпечного Ізраїля, який не видає своїх громадян слідчим інших держав, Рабінович спростував все це і зажадав від Генеральної прокуратури України розслідування висунених проти нього обвинувачень.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News