ВИЙШОВ НА ВОЛЮ ГОЛОВНИЙ ВОРОГ "КЛАНУ ЗАСУХ"

Четвер, 10 січня 2002, 21:18
Судова колегія у кримінальних справах Верховного суду України ухвалила у четвер рішення скасувати вирок про позбавлення волі терміном на 3,5 роки правозахисника Леоніда Ковальчука. Про це повідомив УП голова Київської облорганізації УНР Євген Жовтяк.

Рішення про ув'язнення Леоніда Ковальчука, публічного опонента голови Київської обласної адміністрації Анатолія Засухи, було винесено Васильківським районним судом Київської області за буцім-то носіння вогнепальної зброї.

"Фактично цим доведено те, про що постійно говорили захисники Леоніда Ковальчука, те, про що говорили правозахисники України, про що говорили політичні партії у своїх заявах - справа була сфабрикована проти Леоніда Ковальчука на замовлення чи за наказом Тетяни Засухи, народного депутата від Василькова та її чоловіка, голови обласної адміністрації Анатолія Засухи", - зазначив Жовтяк в інтерв'ю УП.

Метою ув'язнення Ковальчука було "усунення його від активної політичної діяльності". "Він не один раз відкрито виступав проти цього кримінального клану Анатолія і Тетяни Засух. Можна було б згадати кампанію по відкликанню Анатолія Засухи з народних депутатів у 1996 році. Фактично, Ковальчук був одним з головних конкурентів Тетяни Засухи на виборах 1998 році, і вона перемогла лише внаслідок фабрикації результатів".

"А останнє протистояння було пов'язане із достроковими виборами мера міста Василькова замість незаконно усунутого мера Валерія Поповича. Фактично вибори відбувалися під диктовку обласної державної адміністрації, виборами керували не виборчі комісії, а наряди міліції, у складі 5-7 чоловік на кожній виборчій дільниці.

Доведено народними депутатами, у тому числі 7-ма депутатами-спостерігачами, що йшла повна фальсифікація. Вони чітко бачили залякування виборців, примушення їх голосувати за кандидата від Засух. А потім, коли і це не вплинуло, коли жителі Василькова проголосували за колишнього мера, в хід була пущена підміна бюлетенів, і підміна протоколів голосування, тобто фактично вибори були повністю сфабриковані. А Леонід Ковальчук був захисником територіальної громади і в суді, і якраз доводив, що вибори сфабриковані і підлягають скасуванню.

Було доведено, що вибори відбулися 28 травня 2000 року, а виборчі бюлетені Києво-Святошинською друкарнею друкувалися 30 травня. Просто додруковувалися виборчі бюлетені, бо наявних виборчих бюлетенів Засухам не вистачило для фабрикації "перемоги" свого кандидата", - зазначив Жовтяк.

"Власне, коли Ковальчук довів справу до логічного завершення, Засухи не знайшли нічого кращого, як фізично усунути Ковальчука від процесу доведення незаконності виборів. Йому була підкинута вогнепальна зброя і була сфабрикована кримінальна справа, яка свідомо затягувалася. Слідство так само було спрямоване на те, щоб якомога довше людину протримати. Потім майже рік йшло судове засідання, суддя виконував замовлення подовше протримати Ковальчука. Врешті-решіт був винесений несправедливий вирок: позбавлення волі на три з половиною роки. І сьогодні цей вирок скасували Верховним Судом".

За словами Жовтяка, включаючи попереднє ув'язнення, Ковальчука протримали під вартою 17 місяців.

Ковальчука звільнено під підписку про невиїзд. Він планує балотуватися до парламенту за мажоритарним округом у Київській області.

УП

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
04:45
оновлюєтьсяРакетний удар: в країні оголошена масштабна повітряна тривога
04:21
ISW: Україна б’є по Росії зброєю власного виробництва
03:19
Шмигаль у США: Нас запевнили в підтримці законопроєктів
03:14
США наклали вето на прийняття Палестини до Радбезу ООН
02:18
Очільник Пентагону та топгенерал США про допомогу Україні: затягування має наслідки на полі бою
01:50
Остін у Пентагоні зустрівся з міністром оборони Норвегії: говорили про Україну
00:59
футбол"Бенфіка" Трубіна поступилась по пенальті "Марселю", "Ліверпуль" не зумів створити дива: результати 1/4 фіналу Ліги Європи
00:54
тенісКостюк відіграла 5 матчболів та перемогла фіналістку Australian Open на турнірі в Штутгарті
00:48
Директор ЦРУ до конгресменів: Україна може програти до кінця року, якщо не схвалите допомогу
00:14
оновлюєтьсяЗагроза "Шахедів" та ракет: в частині країни оголошено повітряну тривогу
Усі новини...