Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Генпрокуратура порушила кримінальну справу по факту незаконного відкриття валютних рахунків Волковим, Жеваго, Бакаєм поза Україною

П'ятниця, 11 січня 2002, 12:18
Генеральна прокуратура України порушила кримінальну справу за фактом незаконного відкриття валютних рахунків за межами країни в зв'язку із запитом про розслідування відкриття таких рахунків рядом депутатів парламенту.

Про це йдеться у листі заступника генерального прокурора України Олексія Баганця на ім'я голови Верховної Ради України Івана Плюща і народних депутатів Григорія Омельченка і Анатолія Єрмака.

У листі зазначається, що депутатський запит Омельченко і Єрмака, оприлюднений 21 грудня 2001 року на засіданні парламенту, про розслідування обставин відкриття народними депутатами України Олександром Волковим, Ігорем Бакаєм, Павлом Рябікиним, Олексієм Кучеренком, Костянтином Жеваго, Володимиром Сацюком валютних рахунків за межами України розглянутий у Генпрокуратурі.

Враховуючи те, що перевірити достовірність фактів, наведених у депутатському запиті, можна тільки шляхом проведення слідчих дій, Генпрокуратура 8 січня 2002 року порушила кримінальну справу за фактом незаконного відкриття за межами України валютних рахунків "за ознаками злочину", передбачених ч.1 ст. 208 Карного кодексу України, зазначається у листі.

Як повідомлялося раніше, у запиті Омельченка і Єрмака на ім'я генпрокурора, керівників СБУ і Державної податкової адміністрацію пропонується дати правову оцінку діям вищезазначених парламентаріїв і ухвалити відповідні рішення.

Як відмічено у запиті, 19 грудня 2001 року Інтернет-видання "Україна кримінальна" повідомило про проведення з 26 по 30 листопада 2001 року у Швейцарії (округ Цюріх) операції правоохоронних органів, під час якої були заблоковані більше 200 рахунків російських і українських фірм і народних депутатів України, на яких знаходилося майже 500 млн. доларів США.

Зокрема, як зазначалося у запиті, були арештовані валютні рахунки вищеперерахованих народних депутатів України. "Згідно ст. 94 Карно-процесуального кодексу України повідомлення, опубліковані у ЗМІ, є мотивом до порушення карної справи", - підкреслюється у депутатському запиті.

Омельченко і Єрмак запропонували встановити, чи сплатили ці народні депутати податки з валютних коштів (прибутків), які заблоковані у банках Швейцарії; також звернутися з проханням до правоохоронних органів Швейцарії у наданні правової допомоги у розслідуванні обставин відкриття українськими депутатами валютних рахунків за межами України і "відмивання" на них грошових коштів, арештованих в швейцарських банках.

Вони також зажадали вивчити декларації про прибутки вищезгаданих депутатів, які були надані ними окружним виборчим комісіям у ході виборів до Верховної Ради України, і вжити заходів по поверненню в Україну валютних коштів, які були здобуті "злочинним шляхом" і "відмиті" за кордоном.

Лідер фракції "Демократичний союз" Волков вважається одним з найближчих політиків до президента України. Бакай раніше займав посаду голови правління "НАК Нафтогаз України". Жеваго до обрання у парламент займав посаду заступника глави ради ВАТ "Полтавський гірничо-збагачувальний комбінат", член ради ВАТ "Укрнафта".

Інтерфакс-Україна-Вибори

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...