"Мобільні" оператори стверджують, що розмови їх клієнтів прослухати неможливо

П'ятниця, 11 січня 2002, 13:19
Оператори мобільного зв'язку в Україні вважають неможливими прослуховування мобільних телефонів своїх клієнтів.

Прес-секретар компанії "Український мобільний зв'язок" Андрій Гундер повідомив, що оператори мобільного зв'язку не тільки не займаються прослуховуванням телефонних розмов своїх клієнтів, але і не мають технічних можливостей для цього.

Він також зазначив, що у Конституції України гарантуються таємниця телефонних розмов, причому виключення можливі тільки за рішенням суду. "Ми додержуємося законів", - підкреслив він.

Аналогічну думку висловив і прес-секретар компанії "Київстар GSM". Він зазначив, що сам стандарт GSM, в якому працюють оператори мобільного зв'язку, передбачає кожної секунди приблизно 400 змін радіочастоти, на якій працюють телефони.

"Навіть якщо комусь вдасться перехопити радіочастоту і записати її, то розшифрувати ці дані практично неможливо, оскільки розмови ведуться у цифровому закодованому вигляді, причому вид кодування постійно змінюється", - пояснив прес-секретар.

Як раніше повідомлялося, у середу один з лідерів Народного Руху України за єдність Дмитро Понамарчук оприлюднив запис телефонної розмови лідера блоку "Наша Україна" Віктора Ющенка і київського міського голови, лідера партії "Єдність" Олександра Омельченка в якому обговорюється план відставки Віктора Медведчука з поста першого віце-спікера парламенту. Понамарчук не назвав осіб, які надали запис, пославшись на те, що пообіцяв не розголошувати їх імена.

У четвер Омельченко заявив про намір звернутися до суду за фактом прослуховування. Він зазначив, що прослуховування розмов, входження у систему телефонного зв'язку є порушенням закону і не допускається в жодній державі.

Поки неясно, який телефон прослуховувався - мобільний або стаціонарний.

Інтерфакс-Україна

"Українська правда" в Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування