2 550 000 гривень – максимум передвиборного фонду для партій і блоків

П'ятниця, 11 січня 2002, 13:59
Фізична особа може добровільно внести у виборчий фонд однієї партії, блоку або депутата, зареєстрованого в одномандатному окрузі, суму, що не перевищує 1 тис. не оподатковуваних податком мінімумів прибутків громадян (17 тис. грн.).

Дане положення регламентоване в Інструкції про порядок відкриття, використання і закриття поточних рахунків виборчих фондів, затвердженій постановою Національного банку України, яка зареєстрована Міністерством юстиції 10 січня 2002 року.

Як зазначається в Інструкції, якщо сума внеску перевищує 17 тис. грн., то надлишок повертається фізичній особі. Якщо ж його повернути неможливо, то перераховується до держбюджету.

Іноземним громадянам, особам без громадянства і анонімно вносити добровільні внески у виборчий фонд партії, блоку або депутата забороняється.

Інструкція обмежує максимальні витрати виборчого фонду партії (блоку) 150 тис. мінімумів, які не оподатковуються (2,55 млн. грн), а витрати кандидата у депутати, зареєстрованого в одномандатному округу, - 10 тис. неоподаткованих мінімумів (170 тис. грн.).

Не використані партією кошти виборчого фонду перераховуються за її рішенням, прийнятим протягом семи днів після оголошення результатів виборів, на поточний рахунок партії протягом п'яти днів термін після прийняття цього рішення.

Якщо партія такого рішення не прийняла, кошти перераховуються в держбюджет на 15-й день після оголошення результатів виборів.

Інструкцією передбачено, що партія (блок), депутати якої зареєстровані в багатомандатному округу, відкриває рахунок виборчого фонду у банківській установі Києва, а депутати, зареєстровані в одномандатному округу, - за місцезнаходженням окружної виборчої комісії.

Як підкреслюється в Інструкції, партія, блок або депутат мають право відкрити тільки один рахунок виборчого фонду і тільки у національній валюті, а витрачання коштів здійснюється лише у безготівковій формі і припиняється за день до виборів.

Банк повинен повідомити Центральній або окружній виборчій комісії про відкриття рахунку виборчого фонду не пізніше наступного робочого дня, а також зобов'язаний надавати на вимогу ЦВК інформацію про надходження і витрати коштів на цих рахунках.

Згідно з Інструкцією "послуги банку, пов'язані з відкриттям і закриттям рахунку виборчого фонду, надаються безкоштовно", а банк не платить проценти за цими коштами.

Рахунки виборчих фондів закриваються на 15-й день після оголошення результатів виборів.

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування