Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Гірше за все від адмінресурсу блоку Тимошенко. Краще за все - "Жінкам за майбутнє"

П'ятниця, 11 січня 2002, 17:20
Комітет виборців України зазначає, що у грудні минулого року різко, у порівнянні з листопадом, зросла кількість порушень, пов'язаних з тиском на опозицію і незалежні ЗМІ.

Цей показник, йдеться у моніторингу передвиборної ситуації у грудні минулого року по підсумках довгострокового спостереження КВУ, зріс з 7% до 15%.

"Такий різкий стрибок насамперед пов'язаний із зростанням кількості випадків адміністративного тиску на партію "Батьківщина" і пов'язані з нею ЗМІ", - відмічається у моніторингу КВУ. Абсолютну більшість порушень мали місце з боку керівників органів державної і місцевої влади, керівників установ, підприємств і організацій, встановив КВУ.

Загальною тенденцією розвитку передвиборної ситуації у грудні 2001 року, зазначається у документі, стало деяке зменшення публічної активності партій і блоків у порівнянні з листопадом.

У той же час, зросла кількість порушень законодавства з боку вірогідних кандидатів у мажоритарних округах і з боку посадових осіб або владних структур.

На думку експертів КВУ, це пояснюється тим, що учасники виборчого процесу зосередилися на організаційних заходах, пов'язаних з підготовкою виборчої кампанії, а також завершенням процесу "узгоджень" кандидатів, які підтримуються владою". Таким чином, відмічає КВУ, "діяльність адмінресурсу стала більш концентрованою і цілеспрямованою".

У порівнянні з листопадом структура порушень не зазнала істотних змін, йдеться у звіті.

Як і раніше, значну частину у структурі порушень - 26% - складає використання службового положення на підтримку певних політичних сил. У основному, відмічає КВУ, мова йде про підтримку блоку "За єдину Україну!" або партій, які у нього входять.

Найбільша частина у структурі порушень - 37% - припадає на агітацію у вигляді безкоштовного надання товарів або послуг. Такі порушення мали місце з боку 17 партій, серед яких "абсолютним лідером" КВУ називає "Жінок за майбутнє", а також потенційних мажоритарних кандидатів.

12% у структурі порушень складає примушення до вступу у партію, 4% - поширення наклепницької інформації, 6% - непрозоре фінансування рекламних акцій, примусовий збір коштів на виборчу кампанію і включення "підставних" кандидатур від партій до складу окружкомів.

Спостерігачі КВУ відвідали 350 населених пунктів, 593 місцеві організації партій, 227 мітингів, зустрічей і партійних конференцій.

Інтерфакс-Україна-Вибори

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
15:26
фотоПерепливли річку, щоб повернутися в Україну: прикордонники затримали двох чоловіків
15:22
Вчені визначили, наскільки шум шкодить птахам. А як щодо людей?
15:13
Поліція та СБУ прийшли з обшуками до "Київтеплоенерго", робота підприємства заблокована - КП
15:10
Росія поновила доставку нафти державним "Совкомфлотом" до Індії - Reuters
14:48
Made in China більше не лякає: "китайці" захоплюють український ринок
14:40
відеоГУР повідомло про знищення у Москві ворожого гелікоптера Ка-32
14:39
У США представили найбільший у світі 3D-принтер, який може надрукувати будинок за 3 дні
14:39
відеоССО показали результати роботи на Донеччині: у ворога мінус БТР та два БМП 
14:30
Київ стягнув з підрядника метро на Виноградар 139 мільйонів, зароблених з незаконного депозиту
14:16
КолонкаЗавдяки Антикорраді при Міноборони на харчуванні для ЗСУ вдалося зекономити 4 млрд
Усі новини...