У суперечку між Рухом і кримським виборчкомом з приводу мови втрутилася Прокуратура автономії

Субота, 12 січня 2002, 11:24
Прокуратура АРК визнала факт незаконного ставлення до української мови з боку Виборчої комісії Криму - заявляє прес-служба Кримської організації Українського Народного Руху.

Прес-служба розповсюдила інформацію про те, що заступник Прокурора Автономної Республіки Крим Олексій Кошман, прийнявши від лідера кримської організації Руху Олега Фомушкіна заяву про незаконність рекомендацій місцевого Виборчкому з приводу "збору підписів на підтримку кандидатів у депутати ВР Криму виключно російською мовою", заявив, що "рішення Виборчої комісії Криму не відповідають чинному законодавству України, порушують конституційні права громадян України у Криму".

Кошман, по заяві прес-служби Руху, "не сумнівається з приводу позитивного рішення суду з захисту державної мови".

Раніше кримський Виборчком із спеціальною заявою, в якій підкреслював, що він не порушував Конституції України і Криму, ухвалюючи рішення про збір підписів на підтримку кандидатів у депутати кримського парламенту російською мовою. У заяві йдеться, що у законі України про вибори депутатів кримського парламенту немає положення, яке б передбачало, якою мовою повинен виготовлятися підписний лист зі збору підписів.

При цьому Виборчком посилався і на Конституцію України, де "гарантований вільний розвиток, використання і захист російської мови, а також мов інших національних меншин в Україні", і на Конституцію Криму, де зазначено, що в автономії російська мова, як мова більшості населення, прийнятна для міжнаціонального спілкування, використовується у всіх сферах суспільного життя.

www.pravda.com.ua Крим

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування