Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

За оприлюднення розмови Ющенка і Омельченко можуть посадити і Понамарчука

Субота, 12 січня 2002, 14:38
Заступник генерального прокурора України, прокурор Києва Юрій Гайсинський заявляє, що за фактом незаконного прослуховування державних і суспільних діячів підпадають під карну відповідальність і особа, яка розповсюдила незаконно отриману інформацію.

"І той, хто прослуховував, і той, хто розповсюджував незаконно отриману інформацію, підпадає під відповідальність. Порушена таємниця розмов або листування - ось і встановлена карна відповідальність", - заявив Гайсинський в інтерв'ю "Дзеркалу Тижня" в останньому випуску.

Гайсинский також зазначив, що за ст. 163 Карного кодексу України, передбачається карна відповідальність за порушення таємниці листування, телефонних розмов, телеграфної або іншої кореспонденції, яка передається засобами зв'язку або через комп'ютер, зокрема, вчинене стосовно державних або суспільних діячів або зроблене службовою особою, або з використанням спеціального пристосування, призначеного для негласного зняття інформації, - карається позбавленням свободи від трьох до семи років.

На думку Гайсинського різниці між тим, "хто отримує інформацію, і тим, хто її розповсюджує, немає. І той, і інший порушують таємницю, права, які гарантуються Конституцією. Що таке розповсюдження? Це і є порушення таємниці. Якби хтось мовчки прослухав і ніхто, крім нього, про це не дізнався, закон би не спрацював, оскільки про прослуховування могли і не дізнатися".

Гайсинский також зазначив, що в рамках розслідування буде з'ясовуватися, хто безпосередньо робив запис.

Як повідомлялося, Гайсинський порушив кримінальну справу за фактом порушення таємниці телефонних розмов між лідерами партії "Єдність" Омельченко і блоку "Наша Україна" Віктором Ющенком. Досудове розслідування у справі доручено слідчому відділу прокуратури Києва.

Як раніше повідомлялося, у середу один з лідерів Народного Руху України за єдність Дмитро Понамарчук оприлюднив запис телефонної розмови Ющенка і Омельченка, у якому обговорюється план відставки Віктора Медведчука з поста першого віце-спікера парламенту.

Як підкреслив в інтерв'ю "Дзеркалу тижня" Гайсинський, "ми у міській прокуратурі ознайомилися з розшифровкою цих записів і не знайшли в їх змісті нічого протизаконного". "Я говорю виключно про право, закон, не даючи оцінки жодним іншим аспектам цієї проблеми", - сказав прокурор.

У свою чергу Пономарчук в інтерв'ю "ДТ" заявив, що готовий понести будь-яке покарання, оскільки переконаний у непорушності своєї принципової позиції: "Мені потрібні були неспростовні докази того, у чому я так довго намагався переконати членів Руху, - Віктор Ющенко не тягне на національного лідера, під чий рейтинг варто було здавати Народний рух України. Він не є самодостатнім політиком, у нього немає свого "я", він гутаперчевий. І я досяг своєї мети. Можливо, дорогою ціною, але це мій вибір".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...